Sverige spelade brallorna av stormakten Spanien

FOTBOLL

HALMSTAD

Så kan det gå, när en förbundskapten frångår gamla mönster och innötta spelsystem och i stället använder sina spelare till det dom är bäst på.

Därför spelade plötsligt ett svenskt landslag 4-3-3, därför fick vi oss en strålande fotbollsunderhållning, därför kunde lilla Sverige spela brallorna av stormakten Spanien, och därför har U21-landslaget nu ett drömläge inför returen på onsdag.

Även om, för så är det naturligtvis ändå, Spanien fortfarande är favorit att gå till EM.

Torbjörn Nilsson valde efteråt att tala om Björn Borg, om att tennislegendaren aldrig räckte upp sina armar i luften sen han vunnit en semifinal i Wimbledon.

Sånt gör man, när arbetet är avslutat. Inte mitt i det...

I Björn Borgs fall fem gånger efter fem raka finalvinster 1976-80.

I Torbjörn Nilssons fall när jobbet förhoppningsvis är klart nere på CT Extremaduras hemmaarena, Estadio Municipal Francisco de la Hera, i Almendralejo strax före midnatt på onsdag.

Mest orolig hade Torbjörn varit för sitt försvar, men Blåvitts erfarne Mikael Antonsson och Hammarbys debutant Patrik Gerrbrand hittade sina direkt positioner i mitten, och efter en trevande inledning kom Fredrik Stenman till höger också rätt på det.

Stenman var en av lagets fem vänsterfotade - Dorsin, Hysén, Källström och Farnerud de andra.

Det var bara nåt år sedan vi klagade över bristen på vänsterfötter...

En hel del vackert går att utläsa av matchens skottstatistik.

Skotten totalt: i första halvlek Sverige 2 - Spanien 4, i andra Sverige 13 - Spanien 2.

Skott på mål: i första Sverige 1 - Spanien 3, i andra Sverige 7 (plus Farneruds stolp- och Elmanders ribbträff) - Spanien 1.

Sverige äger matchen - en värdig avslutning

Om man utgår från att spanjorerna kom hit för att 1) inte släppa in något mål, 2) åtminstone spela oavgjort, så blir siffrorna ändå märkligare.

För då borde ju - sen Alexander Farnerud från Landskrona rullat in 1-0-bollen under Barcelonas målvakt Víctor Valdés - spanjorerna verkligen ha gått på offensiven.

I stället är det Sverige som äger resten av matchen, och årets sista stora match på hemmaplan blir verkligen en värdig avslutningsfest.

Detta oavsett hur det går på onsdag nere i Extremadura nära den portugisiska gränsen. En region som, på grund av alla korkekar, fungerar som vinterskafferi - ekollonen! - för tiotusentals svenska tranor.

Där blir det naturligtvis en helt annan match, och det spanska U21-laget har i kvalet varit mycket bättre hemma.

Mot Grekland: tre mål bättre, 2-0 mot 0-1.

Mot Ukraina: två mål bättre, 2-0 mot 0-0.

Mot Armenien: tre mål bättre, 5-0 mot 2-0.

Däremot bara 1-0 hemma mot Nordirland mot 4-1 borta.

Men OM Sverige nu skulle gå till U21-slutspelet (start 27 maj, final 8 juni) och OM Sverige där skulle hamna bland de tre bästa och gå till OS (start 13 augusti, final 28 augusti klockan 10.00), så får våra seriekompositörer problem.

Ändå måste detta vara angenäma problem. Lösningen heter ett MYCKET tätare program under sommarglappet mellan Portugal-EM och OS.

I sammanhanget minns jag en rubrik - inte för att jag var med, men jag har läst om den... - i Stockholms-Tidningen efter 3-2-förlusten mot Japan i Berlin-OS 1936: "Allsvenska programmet räddat, Japan vann 3-2!".

Zlatan? Faktiskt inte saknad alls.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM