Bjärreds vän psykiskt sjuk

Bayernstjärnan Deisler klarade inte pressen

FOTBOLL

KIEL

Det sades att han var skadad och därför missade landskampen. I verkligheten var Sebastian Deisler inskriven på en psykologisk avdelning.

Den 23-årige landslagsspelaren klarar inte av pressen.

- Det är för trist, han har hela karriären och livet framför sig, säger Patrik Andersson.

Foto: Scanpix
Bayern Münchens tyske stjärna Sebastian Deisler är inskriven på en pyskologisk avdelning på grund av att han inte klarar av pressen som fotbollsproffs.   Namn: Sebastian Deisler. Ålder: 23. Klubb: Bayern München sedan 2001. Position: Mittfält. Landskamper: 20. Övrigt: Har haft problem med flera skador och missat många matcher. I år har han spelat nio matcher och gjort tre mål.

Sebastian Deisler är den andra spelaren sedan säsongsstarten av bundesliga som tvingas söka psykologisk hjälp. Först var det den tjeckiske landslagsmannen Jan Simak som inte klarade av pressen.

Nu har även Bayern München och det tyska landslaget drabbats av ett hårt slag.

- Sebastian får behandling, Vi hade hoppats att de fantastiska insatserna han gjort på slutet skulle leda till ett genombrott för honom, och detta är ett slag för oss alla, säger Bayern Münchens tränare Ottmar Hitzfeldt.

Stor framtidsman

- Jag utgår i från att han inte kan spela förrän nästa år.

Sebastian Deisler, 23, ansågs som den store tyske framtidsmannen, men 15 skador och fem operationer de senaste fem åren har gjort att han aldrig nått sin fulla kapacitet. Han har gjort comeback i klubblaget under hösten och skulle ha varit med i landskampen mot Frankrike förra helgen, men lämnade återbud på grund av en muskel skada.

Det var ren lögn.

Han klarade inte längre den psykiska pressen och tvingades skriva in sig på en klinik för att få psykisk vård.

- Jag spelade tillsammans med honom i Boruissa Mönchengladbach och känner honom sedan flera år. Detta är ett tufft slag. Han var den näste storspelaren i Tyskland, men har haft stora skadeproblem och varje gång han varit på väg tillbaka så har benen slagits undan på honom. Och så nu detta.., säger Patrik Andersson, som även spelat i Sebastian Deislers nuvarande klubb Bayern München.

Otrolig press

- Miljön i München är tuff. Där är det hårt att överleva. Han har varit otursförföljd och det är en otrolig press på spelarna i där.

Har trycket på spelarna blivit större?

- Det är samma press överallt i Europa. Det är bara att hålla tummarna för att han klarar sig.

- När man väljer att gå till sådana klubbar som Bayern München eller nu Barcelona då vet man vilka förutsättningarna är.

Två bundesligaspelare som blir så deprimerade att de måste söka hjälp på bara två månader, är du förvånad?

- Nej inte alls, det händer överallt. Samhället ser ut så. Det är krav på prestation och varför skulle det inte hända inom idrotten när det gör det på andra ställen i samhället.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM