Halt - här får ingen passera

Rio Ferdinand - en fantastisk försvarare men är han dopad?

FOTBOLL

Ferdinand trivs bäst när han i lugn och ro får nosa på fina fotbollstitlar.

Att det under hösten varit svårt är tydligt. Ett klart bevis är höstens största mediestorm i engelsk fotboll - skandalen "Riogate".

Men som fotbollsspelare är han värd sinprislapp på 430 miljoner pund.

- Vi får valuta för pengarna, säger Ferdinands kanske största uppbackare, tränaren Sir Alex Ferguson.

Rio Ferdinand, 25, är otvivelaktigt en av världens bästa försvarsspelare. Med naturlig pondus och en aktad begåvning är han som gjord för att dirigera både Manchester United och det engelska landslaget med bravur. Mycket tack vare sitt ständigt högt uppsatta mål.

- Jag kom till Leeds för att vinna titlar, sa Ferdinand för ett par år sedan när han lämnade West Ham.

"Inte pengagalen"

Det stora internationella genombrott kom under VM-slutspelet 2002.

Och när han kort därefter vandrade vidare till United var det främsta skälet återigen just att erövra titlar. Att han blev Europas fjärde bäst betalde fotbollsspelare med 87 miljoner kronor hade enligt honom själv mindre betydelse.

- Jag är inte pengagalen, har aldrig varit det, och jag kan se den stora helheten. Ibland är det lätt för oss fotbollsspelare att klaga på småsaker och glömma att det finns de som skulle älska att ta sina platser. Vi måste komma ihåg att vi haft tur som är här. Jag kommer från ett fattigt område och det glömmer jag aldrig, säger Rio Ferdinand.

Förra säsongen fick han lyfta en åtråvärd buckla. Fösta säsongen på Old Trafford avslutades med ligaseger. Totalt spelade han 46 matcher för United 2002/03.

Den blixtsnabba klassresan från droger och kriminalitet till världsberömmelse har ännu inte hämmat hans fotbollsmässiga utveckling.

På planen behåller han sitt imponerande lugn och sin påtagliga kyla.

Under hösten har han varit ovärderlig både i Premier League och Champions League. United har Ferdinand att tacka för sin täta defensiv i Eruopas sfinaste kubbturnering.

Och senast i lördags var han framträdande när United hemmabesegrade Blackburn i ligan med 2-1. Framgångarna på fotbollsplanen har avlöst varandra. Liksom bekymren vid sidan om.

Efter att i slutet av september struntat i ett dopningstest har turerna varit många om Ferdinands närmaste framtid. Det engelska förbundet, FA, valde dock för ett par veckor sedan den mildare formen av anklagelse: att Ferdinand gjort sig skyldig till "olämpligt uppträdande". Ferdinand klarade sig därmed undan den hårdare straffbenämningen "att medvetet ha vägrat" att göra dopningstestet. Han kunde ha bestraffats med hela två års avstängning. Nu blir det istället böter och påtvingad vila i ett par matcher.

Något som fått den svenske ordföranden i IOK:s medicinska nämnd att blana sig i debatten.

- Ferdinand bör få en avsevärt lång avstängning. Ett milt straff sänder ut väldigt konstiga signaler, säger Arne Ljungqvist till Sportinglife.

1. Allessandro Nesta

2. Rio Ferdinand

3. Roberto Carlos

4. Roberto Fabyan Ayala

5. Paolo Maldini

6. Fabio Cannavaro

7. Michel Salgado

8. Sol Campbell

9. Frank de Boer

10. Lilian Thuram

Längre ned på sidan: Sportbladet rankar 10 bästa försvararna i Europa. Snabbfråga!

Magnus Helander