Utan de här lagen blir det ingen fest

FOTBOLL

Stora turneringar kräver stora överraskningar.

Det är överraskningslagen som gör Champions League till vad turneringen är - världens bästa klubblagsshow.

Utan uppstickare som Stuttgart, Lokomotiv Moskva och Lyon hade man gäspande kunnat konstatera att som alltid är det bara de rika och redan etablerade som lyckas.

Stuttgart leder Bundesliga och toppar grupp E i Champions League före Manchester United. Ett tyskt lag vars stjärnor har namn som landslagsmässige målvakten Timo Hildebrand, anfallarna Imre Szabics, 22-årig ungrare och i Rio de Janeiro födde 21-åringen Kevin Kuranyi som har tre (!) nationaliteter. Tysk, brasilianare och panaman (inte var dag man skriver det ordet).

Stuttgart förlorade sju etablerade spelare och valde att ersätta dem med unga okända talanger i stället för att riskera klubbens ekonomi.

Stuttgart omsatte förra säsongen lite drygt 400 miljoner kronor eller en knapp fjärdedel av vad Roman Abramovitj köpte spelare till Chelsea under några månader för.

Talangerna blir världsspelare

Talangerna har under tränaren Felix Magath utvecklats till spelare av europeisk toppklass. Finns det ett överraskningslag som skulle kunna gå hela vägen i Champions League så är det nog Stuttgart.

Jag hoppades mycket på Ajax eftersom jag gillar klubbens förmåga att hitta talanger vars huvudsakliga förtjänst är effektiv bollbehandling och offensivt spelsinne.

Men även om chansen fortfarande finns kvar till avancemang, trots förlusten mot Milan, tror jag att skadeläget är alldeles för tungt. Mot Milan fick tränaren Ronald Koeman ställa upp med ett lag utan fem av de bästa spelarna med en medelålder på 22 år. Som att stjäla poäng från barn, tyckte Paolo Maldini och de andra superrutinerade veteranerna som gjorde precis vad som behövdes för att vinna och inte mer.

Ajax enda hot var Zlatan Ibrahimovic vars första halvtimme inte bara var felfri. Zaltan var den ende som kunde hålla tag i bollen och skapa lägen som störde Milans fantastiska försvar.