Överskattad? Nej, Beckham är snarare underskattad

FOTBOLL

BARCELONA

Inte på 20 år har Real Madrid vunnit på Camp Nou.

Ny chans på söndag, då för första gången med David Beckham i laget.

Men är "Beck"s" ensam så bra som skillnaden mellan vinst och förlust?

Det är just det han är.

Jag tror att David Beckham avgör hatets match.

Redan här anar jag protester av det högljudda slaget. Beckham har många belackare och beskylls ofta för att vara mer framgångsrik utanför fotbollsplanen än på. Utan popfru, smarta rådgivare och tilltalande utseende hade han inte fått hälften av den uppmärksamhet han nu får, brukar det heta.

Kort sagt; David Beckham är en överskattad jävel som varken kan dribbla, springa snabbt eller vinna en närkamp på mittplan. Låt gå för att han har en hyfsad högerdojja men mycket mer är det inte.

Inget kan vara mer fel.

Det må vara sant att ingen fotbolls-pappa har ett lika välfyllt klippalbum som Ted Beckham och allt i detta album handlar sannerligen inte om fotboll.

Lika sant är att Beckhams namn är mer "känt" än lagkamraterna Figo, Zidane och Ronaldo - trots att dessa herrar lagt beslag på prestigefyllda Fifa-utmärkelsen "Världens bästa fotbollsspelare" senaste tre åren.

Lever med onormal presss

Men att Beckham genom sin popfru, smarta rådgivare och tilltalande utseende nu lyckats intressera och attrahera en större skara "inte-särskilt-fotbollsintresserade-människor" än övriga världsspelare tillsammans, innebär inte att han för den skull kan anses överskattad.

Snarare är det så att David Beckham är underskattad.

För "Beck"s" finns inget annat än att alltid prestera på topp. I match efter match lever han med en onormal press, en press få idrottsmän kommit i närheten av.

Kim Källström uttryckte en gång sin situation i allsvenskan: "Det räcker inte att jag är bra, jag måste vara bäst". David Beckham kan säga det samma, fast i världens kanske bästa fotbollsliga.

Med detta i baktanke är det snudd på en bragd hur bra Beckham lyckats i Real Madrid.

Statistik visar att han varit delaktig i 17 av 27 mål framåt. Han har på sina elva matcher gjort tre mål och spelat fram till fyra. Han har högre målprocent per skott än Zidane och ligger före det franska spelgeniet i assistligan.

Dessutom har Beckham i Madrid fått spela i en för honom ny position, mer centralt på mittfältet än i Manchester United.

Beckhams styrka som fotbollsspelare är hans unika förmåga att vara direkt inblandad i matchavgörande situationer.

Hans tre första månader i Real Madrid stärker tesen.

Nu är Beckham på väg till Barcelona igen. Det var han i somras också, som valfläsk i Joan Laportas presidentkampanj. Laporta vann valet men Beckham hamnade hos dödsfienden Real Madrid.

Den här gången kommer Beckham till Barcelona för att bryta Madrids 20 år långa negativa trend.

Lär få smaka grishuvudet

Senast lagen möttes på Camp Nou (0-0) riktades hemmapublikens hat och psykningar mot Luis Figo som 2000 begick dödssynden - judashandlingen - att lämna den ena klubben för den andra.

På söndag är det David Beckham som ska smaka grishuvudet.

Ta det som en garanti för att han avgör el clásico. Till er som tvekar; minns England-Argentina i 2002-års fotbolls-VM.

Själv landade jag i ett svalt och grönt Barcelona i går kväll.

Taxichauffören kunde varken spanska eller engelska men talade om mycket och gärna om David Beckham. Det är fyra dagar kvar till årets största och mest laddade fotbollsmatch och det märks. Platserna på pressläktaren har varit slut i två månader. Jag har fyra dagar på mig att ändra på det.

Chatta med Laul

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM