Zlatans sköna miljonkontrakt

Byter skomärke: Han blir en av våra största investeringar

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic, 22, har tecknat ett nytt mångmiljonkontrakt.

Ajaxstjärnan byter skomärke och blir ett stort affischnamn.

- Zlatan är en av våra största investeringar inom fotbollen, säger Håkan Jerner, marknadschef på Nike Sverige.

Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
nytt affischnamn När Zlatan Ibrahimovic förra skokontrakt gick ut i somras stod företagen på kö för att få Ajaxstjärnan att välja deras företag. Nu har han bestämt sig - och gör ett nytt miljonklipp.

Under ett par veckors tid har olika fotbollsstjärnor rest till Barcelona för att fotograferas och filmas till framtida reklamsammanhang för det stora sko- och klädmärket.

I början av veckan var Zlatan Ibrahimovic på plats i Spanien för sitt första uppdrag för skojätten.

- Överenskommelsen med Nike träffades nyligen efter en tids förhandlingar. Avtalet är treårigt, säger Ibrahimovics agent Mino Raiola till Sportbladet. Men varken Zlatan eller jag vill prata så mycket om det. Zlatan vill koncentrera sig på fotbollen och de viktiga matcher som väntar. Han är nöjd med uppgörelsen.

Syns med Ljungberg

För Nike är avtalet med Ajax-stjärnan en fjäder i hatten.

22-åringen lämnar konkurrenten Puma och nu finns dessutom tre av Sveriges största fotbollsspelare i ett och samma stall.

- Vi har varit i kontakt med Zlatan och hans representanter ända sedan hans kontrakt med Puma gick ut i somras, säger Håkan Jerner. Nu kommer Zlatan tillsammans med Fredrik Ljungberg och Kim Källström vara våra stora affischnamn i vår kampanj vid lanseringen av produkter inför EM.

Hur kommer Zlatan Ibrahimovic användas?

- Det blir i samtliga våra fotbollskampanjer framöver, både i annonsering, vid speciella händelser och i butiker. Vi kommer tillverka produkter med Zlatans namn. Inom kort ska vi sätta oss ner med Zlatan och hans rådgivare och diskutera en strategi, säger Håkan Jerner.

Ingen av de inblandade vill avslöja det ekonomiska innehållet i överenskommelsen, men flera branschbedömare som Sportbladet talat med uppskattar kostnaden för att få använda sig av Zlatan Ibrahimovic till minst en miljon kronor per år.

Svensk kampanj

- Zlatan kommer främst att förekomma i vår svenska lansering, men även till viss del internationellt, till exempel i Holland, säger Håkan Jerner. Hur mycket han kommer användas utomlands är inte riktigt bestämt än.

Varför är han så attraktiv i sådana här sammanhang?

- Han står för en teknisk, modern fotboll. Det är så vi vill profilera våra fotbollsprodukter, säger Jerner.

Zlatan Ibrahimovics kontrakt med skoföretaget är med svenska mått stort.

I ett internationellt perspektiv desto mindre.

Enligt mediauppgifter erbjöds David Beckham 1,3 miljarder kronor för att fortsätta att spela i Adidasskor livet ut.

Bolagen slåss om stjärnorna

Pires.

Michael Wagner