Real i fiendeland - så skyddas de

5 000 poliser följer Beckham & co under hatmatchen

FOTBOLL

BARCELONA

I dag kommer cirkus Beckham till stan.

Med det följer ett säkerhetspådrag av sällan skådat slag.

Men det är inte David Beckham som är huvudmålet för Barça-fansens hat – på den tronen regerar fortfarande Luis Figo.

Foto: magnus wennman
Från att Real Madrid-spelarna landar i Barcelona i kväll till att matchen är färdigspelad i morgon kommer spelarna bevakas minutiöst.

Tio minuter över sju på fredagskvällen landar världens mest berömda fotbollslag på El Prat de Llobregat, Barcelonas flygplats, för att 24 timmar senare spela världens mest berömda fotbollmatch – el clásico – Barcelona mot Real Madrid.

En kamp som rasat lika länge som klubbarna funnits, alltså drygt hundra år. Den nådde sin kulmen under spanska inbördeskriget (1936–39) då Barcelonas klubbordförande, vänsterpolitikern Josep Sunyol, fängslades och mördades av Francos Madrid-baserade fascistarmé.

Stort säkerhetspådrag

Minnena lever kvar och ingen annanstans i Europa är fotbollen fortfarande så tätt förknippad med politik. Motsättningarna har dessvärre ökat på senare år. Efter Spaniens EU-inträde 1986 har katalonerna börjat resa nya krav på autonomi.

När Real Madrid kommer till stan är därför säkerhetspådraget enormt.

En buss hämtar spelarna direkt vid planet, bussen eskorteras sedan av polis de tolv kilometerna in till centrum. Två piketbussar ligger tätt framför och tätt bakom, ett tiotal motorcykelpoliser cirkulerar omkring.

50 meter framför och 50 meter bakom kör vanliga polisbilar för att upptäcka och undanröja eventuella oroshärdar.

Dessutom finns ett hemligt antal civilbilar beredda i närheten. När bussen närmar sig city dras alla gardiner för, detta för att undvika att den mest hatade, Luis Figo, ska få en sten kastad genom rutan.

Bevakningen är störst runt Figo, David Beckham och Robert Carlos. De har två livvakter vardera som följer varje steg. Ingen privatperson får komma närmre än fem meter.

Stannar på hotellet

Stjärnorna lämnar inte hotellet förutom till match. Måste de ändå åka, exempelvis till sjukhus, skjutsas de av Real Madrids säkerhetschef i en bil med pansarglas.

– I fjol var det bara två spelare som lämnade hotellet, McManaman och Solari. Stjärnorna får inte för polisen, det anses vara en provokation, berättar en journalist på Barcelona-tidningen Mundo Deportivo.

Polis bevakar AC Diplomatique, hotellet där Real bor, 24 timmer om dygnet.

Totalt engageras 5 000 Barcelona-poliser i samband med matchen.

Luis Figo är utan tvekan de stora supportergrupperna Boixos Nois och Élefant Blaus största hatobjekt. År 2000 begick han dödssynden, judashandlingen, att lämna den ena klubben för den andra. Det går inte att nämna Figos namn för en barcelonas utan att han/hon blir upprörd.

– Figo var vår lagkapten! Så går han till värsta fienden! Det är som om din frun skulle lämna dig för den bäste vän, säger kemiingenjören Michael, Barcelonabo sedan födseln.

I fjol ”välkomnades” Figo till Camp Nou med ett avhugget grishuvud som kastades in plan när han skulle slå en hörna.

Vad gäller David Beckham, som gör sitt första el clásico, finns inte samma hat. Visserligen tackade han nej till Barca i somras men fans och journalister är nöjda med Ronaldinho som värvades i stället.

– Vi har inget emot Beckham. Det är ingen spelare vi är i stort behov av.

Carlos hånas & hatas

Hade däremot Ruud van Nistelrooy, som vi verkligen skulle behöva, nekat oss för Madrid hade det varit en annan sak, säger Michael.

Fansens relation till Roberto Carlos är också speciell. Vänsterbacken vinner år efter år omröstningen vilken spelare man helst vill ha till klubben. Men eftersom han inte vill byta så hatas och hånas han. Bland annat brukar bananer kastas, vissa menar att Carlos liknar en apa.

Ronaldo har precis som Figo representerat båda klubbarna men inte heller där finns samma hat eftersom Ronaldo spelade i Inter emellan.

Real Madrids tuffa fredag

El clásico – världens mest berömda fotbollsmatch. Ett slag mellan giganterna Barcelona och Real Madrid. En match med blodig historia, en evig kamp mellan centralmaktens Madrid och det rika Katalonien (Barcelona är regionens huvudstad). Ända sedan klubbarna grundades för över hundra år sedan har det funnits en rivalitet mellan lagen. I morgon är det dags för en ny kraftmätning. Krislaget Barcelona tar emot Real Madrid.