I dag avgörs Sveriges VM-öde

Lasse Sandlin: Drömmen är att få möta sex ”nya” Östländer

FOTBOLL

Två timmars VM-kvallottning från Frankfurt am Main i dag, direktsänt på tyska ZDF, 17.05-19.00.

Det är såna gånger folk brukar surra om dröm- och mardrömsgrupper. Dom diskuterar alltså bara själva fotbollen.

Själv brukar jag i stället tänka på Farbror Schven, den legendariske radioprataren Sven Jerring, som på sitt arbetsrum hade en världskarta, där han med en nål prickat in varenda land han besökt.

I sann Jerring-anda ser jag alltså helst, att vi får möta nya bekantskaper, och även om det lär handla om ett rent lotteri - Fair Play? Nåja... - så är chanserna stora att vi råkar på åtminstone någon ny motståndare.

Med vid lottningen i Frankfurts Festhalle, med i dag exakt 916 dagar kvar till första avspark i München 9 juni 2006, finns nio europeiska länder som Sverige aldrig mött.

Lämpligt nog är de utspridda i de fem seedningsgrupper, varifrån "Lycko-Per" - antingen i form av formel 1-Michael Schumacher eller någon gammal fotbollsstjärna som ghanesen Abedi Pele eller mexikanske målvakten Jorge Campos - ska dra ett lag från varje grupp att möta Sverige.

Hamnar i sjulagsgrupp?

Eftersom Fifa redan på onsdagen bestämde att fyra länder - England, Frankrike, Italien och Spanien - ska lottas in i sexlagsgrupperna, innebär det att bara en sådan grupp finns kvar för Portugal, Tjeckien, Turkiet och Sverige att hoppas på.

En chans på fyra alltså. Risken för en sjulagsgrupp däremot tre på fyra.

Av de tre lägst seedade länderna har Sverige bara mött ett, Luxemburg.

Andorra och Kazakhstan skulle däremot vara helt nya fotbollsupplevelser: Andorra 144 i världen, 49 i Europa - Kazakhstan 135 i världen, 48 i Europa.

Alltså: OM Sverige lottas till en sjulagsgrupp är chansen 2/3, att vi träffar på Andorra eller Kazakhstan.

Med lite avancerad matematik - två tredjedelar av tre fjärdedelar - är chansen att vi ställs mot antingen Andorra eller Kazakhstan hela 50 procent.

Quod erat demonstrandum - som någon av mina mattelärare lärde mej nån gång i forntiden; vilket skulle bevisas, alltså.

Alltid fullsatt

Att möta nya fotbollserfarenheter, hur långt österifrån dom än kommer, är dessutom bara av godo för fotbollens ekonomi.

I det sug som sporten just nu upplever spelar det ingen roll vad motståndarna heter. Det blir ändå så gott som fullt, både på Råsunda och Nya Ullevi.

Se här några intressanta publiksiffror från tävlingsmatcher mot blåbärsnationer de senaste åren (inom parentes nuvarande ranking bland Europas 52 länder):

37 728: Luxemburg (51), mars 1999;

30 233: Moldavien (43), juni 1999;

32 786: Azerbajdzjan (45), oktober 2001;

31 098: San Marino (52), september 2002.

Kom igen nu Kazakhstan, Armenien, Georgien och Ukraina!

Lasse Sandlin