Real bombades med ruttna ägg

”Har den där jävla Figo kommit än”

1 av 2 | Foto: AP
LANDADE I FIENDELAND Kontrasterna var slående när Real Madrid anlände till Barcelona i går kväll. Dels arga Barça-fans som kastade ruttna ägg och skrek ut sin ilska, dels autografjagande Madrid-anhängare.
FOTBOLL

BARCELONA

Sent i går kväll anlände Real Madrid till sitt hotell i centrala Barcelona, eskorterade av piketbussar och med kravallutrustad polis på plats.

Tumult utbröt med äggkastning och glåpord.

Sportbladet befann sig mitt i kaoset.

Redan tre timmar före Real Madrids beräknade ankomst är de första fansen på plats utanför hotell AC Diplomatic.

Hotellet ligger i hjärtat av Barcelona, på en tvärgata till vackra affärsgatan Paseig de Gràcia, där legendariska arkitekten Antoni Gaudís modernisme präglar så gott som varje husfasad.

Platsen är strategiskt vald. Hotellentrén vätter mot en hårt trafikerad vägkorsning och är lätt att spärra av för att hålla stenkastande Figo-hatare på behörigt avstånd.

Schizofren bild

På ena sidan står Barcelonafansen, på andra Madrids anhängare. Barça är numerärt överlägsna, ett par hundra stycken.

Mitt emellan finns Sportbladets utsände tillsammans med ett femtiotal journalister från hela världen, omringade av kravallutrustad polis.

Bilden av Barcelonafansen är något schizofren. Bredvid uppretade tonårsgrabbar som sjunger nidvisor om Figo (hora) och Beckham (bög) trängs småtjejer med block i hand, på jakt efter autografernas autograf, David Beckhams.

Glåporden tystnar

En bil bromsar in vid folkmassan, föraren vevar ner rutan och vrålar: "Har den där jävla Figo kommit än?" och kör sedan vidare.

Andra nöjer sig med att helt enkelt skrika "Barça" och signalera med bilhornet.

Plötsligt händer något. Det hörs skrik från alla håll, två kraftiga smällar från gatan intill. Polisen omgrupperar och fram till entrén kör två svarta limousiner med tonade rutor. Ut kliver Real Madrids president Florentio Pérez och legenden Alfredo di Stefano.

På en sekund är de innanför hotellets glasdörrar och limousinerna borta.

Glåporden tystnar.

Efter tre timmars ståplats meddelas så att spelarbussen är i närheten, en halvtimme efter utsatt tid på grund av flygproblem.

Kvart över åtta anländer Real Madrid och en efter en droppar spelarna ur bussen. Figo, den mest hatade, är bland de första och möts av en skur ruttna ägg. Zidane fingrar på sin mobiltelefon, David Beckham ser förundrad ut.

Kravallpolisen har fullt sjå men lyckas ändå hålla Barça-fansen tillbaka.

Sportbladets utsände misslyckas däremot med sitt uppdrag, att ta en bra bild på uppståndelsen.

Men festligt var det.

Robert Laul