Becks: Det var helt fantastiskt

Sportbladet träffade Reals superstjärna efter hatmötet

FOTBOLL

BARCELONA

David Beckham har skrivit historia – igen.

I sitt första el clásico tog Real Madrid sin första seger på 20 år.

– Att få slå Barcelona på den här arenan var helt fantastiskt, säger ”Becks” till Sportbladet.

Foto: MARCAMEDIA
äntligen vinnare Real Madrid hade inte vunnit borta mot Barcelona på 20 år. I går bröt de förbannelsen.

Beckham gjorde inte målen, det skötte Roberto Carlos och Ronaldo, men var ändå huvudperson på den smått kaotiska presskonferensen efteråt.

Huvudperson därför att han i sitt första el clásico var med om att väcka hela Madrid ur en 20 år lång mardröm. 2–1 mot Barcelona är Reals första ligaseger på Camp Nou sedan 1983, då det också slutade 2–1.

Beckham omringades snabbt av ett femtiotal spanska journalister och frågorna haglade. Den lugne engelsmannen besvarade alla med ett leende.

Nöjd Beckham

När trycket lättat något lyckades Sportbladets utsände ta sig fram och tillsammans med några engelska journalister fick vi en pratstund med Beckham.

– Att få spela med de här killarna, på den här arenan, och slå Barcelona för första gången på så många år, det var helt fantastiskt.

– Men det var ingen lätt match. Vi vann för att vi lyckades göra mål trots få chanser. Kan vi fortsätta med det blir det här en bra säsong.

– Vår målsättning är att vinna ligan och Champions League. Vi vet att vi har den kapaciteten i laget, sa Beckham bland mycket annat.

I Manchester United spelade David Beckham till höger på mittfältet. I Real Madrid har han fått en ny roll, mer centralt. I går visade ”Becks” alla världens fotbollsfans att han är så mycket mer än en bra högerfot.

Beckham var inblandad i båda målen och om spelet varit ishockey hade han fått assist på det första.

”Becks” exakta crosspass hittade Zidane som släppte tillbak till Roberto Carlos.

Skottet gick via Reiziger och lurade Barça-målvakten Víctor Valdéz.

Barça bästa chanser

Det hade gått 37 minuter av första halvek och matchen var jämn. Barcelona hade haft de bästa chanserna. När bollen gick i mål blev det dödstyst på Camp Nou.

Men det dröjde inte länge förrän publiken var i gång. Allra mest skreks det på förre Barcelona-spelaren Luis Figo. Så fort Figo rörde bollen mullrade missnöjet från de drygt 92 000 åskådarna. Klacken bakom målet gjorde inte något annat på hela matchen än att sjunga: ”Figo puta es, es un portugués” (Figo är en hora, och en portugis).

Tvåa på hatlistan, om man går efter ljudvolym, kommer Roberto Carlos, trea Ronaldo och fyra David Beckham. När Beckham skulle slå en frispark efter två minuter vecklades en banderoll ut bakom honom: ”Beckham is a wanker”. (Vad det betyder får den som är intresserad själv slå upp).

Men Beckham och kompani brydde sig föga om fansens psykningsförsök. I 74:e minuten, när Barcelona tryckte på som bäst, gjorde Ronaldo 2–0. Det var första gången man noterade att skyttekungen var på plan, såvida man inte tittade efter ett par blåa skor.

Målet var ett stort och ödesdigert misstag från Barça. Real Madrid hade hörna, spelade bollen bakåt till mittlinjen varpå hela Barcelona rusade upp.

Ronaldo helt fri

Efter växelspel mellan Beckham och Figo blev Roberto Carlos, Raúl och Ronaldo ensamma med två backar och Ronaldo gjorde inget misstag.

– När vi fick 2–0 kunde vi spela avslappnat. Men vi tog det lite för lugnt för Barcelona kom starkt tillbaka. Tur och en duktig målvakt räddade oss, sa Madrid-managern Carlos Queiroz.

Mot den analysen finns inget att invända. I 82:a minuten reducerade Kluivert med en kraftfull nick efter hörna och mot slutet var Madrid tillbakapressade. Men Iker Casillas storspelade i målet och Madrid höll undan.

Därmed skiljer hela 13 poäng mellan serieledande Real och mittenlaget Barcelona.

Till Barcas försvar ska sägas att nyckeln till deras offensiv, Ronaldinho, är skadad och att han saknas betyder mycket. Utan Ronaldinho finns inga linjer i anfallsspelet. Ändå var laget värda en poäng i den här matchen som Madrid vann för att de var betydligt mer effektiva i straffområdet och hade den lilla tur som krävs.

Fler klassiska hatmöten

Robert Laul