Lite magi från Reals stjärnor – sen är allt över

FOTBOLL

LONDON

Man kan väl säga att svenska fotbollsfans har en del att lära fortfarande.

Jag menar inte att man ska kasta ner grishuvuden på spelare man ogillar, jag tänker snarare på den mäktiga tifo som Barcelonas fans visade upp på Camp Nou i går kväll.

En hel långsida i rött och blått och med texten ”Barça” i gult... wow, liksom.

Det satt 98 000 där och älskade sitt Barca och hatade Real Madrid och fem minuter före avspark fick jag sms från Patrick Ekwall:

”Står några meter från hörnflaggan på Camp Nou. I bland har det här jobbet sina fördelar”.

Jo.

Klart jag blev avundsjuk.

Själv såg jag fighten på tv i England, ett av 50 länder på fem kontinenter som direktsände fotbollsfesten.

Som ni redan vet vann Real med 2–1 (precis som många hade tippat) och tog första bortasegern mot Barcelona sen i oktober 1983. Det var mer än 20 år sen senast, alltså.

Men jag hade skruvat upp förhoppningarna så mycket innan att jag nu sitter här en aning besviken.

Visst var det högklassig fotboll, det måste det bli med så många superstjärnor på plan, men jag hade ändå väntat mig mer. Fler läckerheter, högre tempo, större dramatik.

Varför fegspel, Barça?

Det blev spännande mot slutet efter Patrick Kluiverts reducering till 1–2, men det var så dags då.

Jag förstår inte varför Barcelona spelade så defensivt och försiktigt i första halvlek, de sporadiska kontringarna räckte inte långt. Real dominerade kraftigt.

När Frank Rijkaard bytte in en offensivare uppställning efter paus blev det mycket intressantare. En helt annan match. Det var till exempel länge sen jag såg den holländske vänsteryttern Marc Overmars så bra. Jag trodde han var slut som världsspelare, men mannen gav Reals försvar ständig huvudvärk.

Nå, hur man än vrider på det hela räcker det för Reals stjärngalleri att producera lite magi ett par, tre gånger under en match – sen är slaget vunnet.

Två gånger samarbetade en trio artister på typiskt, blixtsnabbt manér:

Vid 0–1: David Beckham lång boll till Zinedine Zidane, snabbt pass till Roberto Carlos – och vänsterskott i mål.

Vid 0–2: Luis Figo snabb boll till Carlos, vidare till Ronaldo, världens bäste fete spelare – och målvakten chanslös.

Båda målskotten touchade en hemmaförsvarare, men det förminskar inte den elegans och skoningslösa effektivitet som de helvita visar när chanserna dyker upp.

Barcelona hade inte lika god utdelning, särskilt inte eftersom Reals målvakt Casillas var överdådigt bra mellan stolparna. Man ska nog inte glömma den killen när man snackar om Reals alla megakändisar.

Jämför inte Becks med Zidane

Och Beckham?

Nja, njäe... jag vet inte.

Jag tycker fortfarande det fattas nånting i hans spel. Är det inte direkt löjligt att ens jämföra honom med en mittfältare som Zidane? Talar vi om samma bollspel?

De engelska kommentatorerna var som vanligt skrattretande partiska och tjöt ”briljant”, ”fantastiskt” och ”superpassning” varje gång Beckham rörde bollen, men det behöver man ju inte ta på allvar.

Intressantare då att höra Liverpools gamle centertank John Toshack i studion. Han tränade Real Madrid i flera år och sa, apropå Beckham:

– Jag skulle inte ha köpt honom. Real skulle ha större nytta av en mittfältare som Steven Gerrard eller Patrick Vieira.

Å andra sidan: av 1,7 miljoner sålda Real Madrid-tröjor i souvenirbutikerna har en miljon siffran 23 och namnet Beckham på ryggen.

Hela Asien har öppnat upp sig som en ny marknad för det spanska storlaget – och det är på grund av Becks.

Det ser lite kärvare ut för Barcelona. I går hjälpte det inte att det gamla hatet plockades fram igen – katalonerna förbjöds att tala sitt eget språk av Franco när maktens män höjde rösterna från Madrid - och även om ”svikaren” Figo psykades matchen igenom hade Real bra koll på läget.

Undrar just hur länge Frank Rijkaard får sitta kvar vid rodret?

Svennis lär få ett litet helvete igen

Till sist:

Sven-Göran Eriksson säger i Sunday Mirror att han håller med om Sepp Blatters kritik i Rio Ferdinand-historien. Svennis hävdar att Rio borde varit avstängd från spel i Manchester United eftersom han missade en dopningstest. Samtidigt tror han att United avsiktligt förhalat affären eftersom en annan mittback, Wes brown, är skadad. Kan bli liv om detta, misstänker jag.

Men Sir Alex Ferguson kan få slutordet.

Han intervjuas i Daily Telegraph av Henry ”Eleganten” Winter och säger om Sven-Göran Eriksson:

– Jag vet inte vad som finns i huvudet på mannen. Jag begriper mig inte på honom.