Barcelona - en öde stad dagen efter förlusten

FOTBOLL

BARCELONA

Promenerar längs Avinguda Diagonal som skär rakt genom hela Barcelona; från Medelhavets strandkant till Montserrats taggiga bergskammar.

Här brukar pulsen vara lika hög som Avenyn under Göteborgskravallerna men i dag ligger den väldiga affärsgatan öde.

Barcelonas invånare har uppenbarligen funnit det lika bra att stanna inomhus en dag som denna, trots att höstsolen skiner.

Möjligen har man vågat sig ut för att köpa tidningen.

Det är nämligen snudd på omöjligt att få tag på någon av stadens två dagliga sporttidningar.

Ovetande turister

Vid turiststråket La Rambla är tempot högre. Här verkar folk lyckligt omedvetna om att stadens stolthet, Fútbol Club de Barcelona, befinner sig i djup kris.

Människor från jordens alla hörn flanerar oberörda mellan affärsstånd och levande statyer.

Men som en påminnelse om att detta inte är någon bra dag i Barcelona, skiter en duva mig rakt i ansiktet när jag sneddar över Placa de Catalunya i jakt på dagens tidning.

Självförtroendet borta

Barcelona har fyra raka ligamatcher utan vinst och ligger 13 poäng efter toppen, på en genant elfte plats.

Lördagens hemmaförlust mot ärkerivalen Real Madrid knäckte den sista smula självförtroende som fanns kvar.

För första gången sedan 1983 vann los merengues ett el clásico på Camp Nou och nu har de stackars barcelonistas inte ens den sviten att skryta med.

Å andra sidan är förväntningarna inte vad de en gång var på det mytomspunna storlaget.

Efter fyra fiaskosäsonger - inte en ligatitel sedan 1999 - var det få som vågade tro på seger mot Real Madrid, speciellt inte med Ronaldinho skadad.

Nästa lördag, mot Espanyol, är den omåttligt populäre brassen tillbaka och skulle det bli ännu en förlust, ja då kommer helvetet braka loss.

Barcelonas två stora, opinionsbildande sporttidningar - Mundo Deportivo och Sport - ägnar 19 respektive 28 (!) sidor åt matchen.

Mundo Deportivo går på linjen att förlusten var domarens fel kombinerat med att Madrid hade tur.

Sport ger tränaren Frank Rijkard skulden. Rijkard kallas feg för sin defensiva startuppställning.

Osäker framtid

Ännu har ingen krävt holländarens avgång men bland spanska journalister spreds i går kväll ett rykte om att han sitter löst. Ryktet bottnar i att president Joan Laporta inte ringde Rijkard som brukligt dagen efter match.

Fortsättning lär följa.

Det är inte bara engelska journalister som hyllar David Beckham. I så gott som samtliga spanska tidningar får "Becks" högst betyg efter matchhjältarna Roberto Carlos och Iker Casillas.

Faktum är att Beckham inte bara hade en fot med i båda målen utan i så gott som varenda målchans Real skapade. Något som tyvärr inte verkat gå fram genom tv-rutan.

Min analys av matchen föll bort ur gårdagens tidning. Den kommer här.

Skillnaden mellan Barca och Real var inte stor - men tydlig. Samma fem spelare är inblandade i båda Madrids mål: Roberto Carlos, Ronaldo, Beckham, Zidane och Figo. "Los galacticos" (som de kallas) låg även bakom båda målen mot Atlético i veckan.

Money talks.

Fråga president Pérez.

När transferfönstret öppnar i januari är även Joan Laporta tvungen att handla. Annars blir den karismatiske presidenten knappast gammal på sin post. På den här nivån räcker det inte med en "galactico".

Kanske blir det så att vår egen Henke Larsson till slut får som han vill, avsluta med ett par år i Spanien.

Till sist; tack för alla "lycka till"-mejl i min jakt på biljetter till matchen. Det löste sig, jag fick tag i tre stycken till slut. Men det är en annan historia.

Robert Laul