Zlatans miss kostar minst 18 miljoner

Sköt över från perfekt läge - Ajax utslaget

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic missade sitt kanonläge att skjuta Ajax vidare i Champions League.

Han sköt över mål och Ajax missar vidare spel.

Och minst 18 miljoner kronor.

I våras gick Ajax till kvartsfinal och det unga laget imponerade på fotbollsvärlden. I går kväll spelade Ajax med det yngsta laget någonsin i Champions Leauge, med en medelålder på strax under 22 år. Det unga laget kunde inte upprepa bedriften från förra säsongen.

Zlatan Ibrahimovics Europa-äventyr är över för den här gången.

– Vi kom inte upp till vår vanliga nivå, konstaterade Ajax tränare Ronald Koeman efter matchen.

Zlatan var en av de spelare som definitivt inte spelade på sin högsta nivå. Ändå kunde han ha avgjort för sitt Ajax. Strax innan han blev uttbytt, arton minuter före slutet, höll han fint undan Simons och fick ett perfekt läge. Men sköt över.

”Fick andan i halsen”

Hade Ajax gjort mål där hade Brügge blivit ännu mer pressade att gå fram och i Milano hade pressen också ökat på Celta Vigo.

– Där fick vi andan i halsen, men istället fick vi chansen att avgöra sen, säger Club Brügges tränare Trond Sollied.

Om Zlatan gjort mål kunde Ajax blivit 18 miljoner kronor rikare.

Det var dock inte bara den svenske anfallaren som var blek; hela Ajax hade problem. Inledningsvis var laget ordentligt tillbakapressat och det var också Club Brügge som tog ledningen i 27:e minuten genom Rune Lange. Planen var hårdfrusen och hal och inte minst Zlatan hade svårt med underlaget. Han kunde ändå ta åt sig en smula av äran för Ajax kvittering. I en nickduell kämpade hemmalagets Peter van der Heyden så för att hålla undan Zlatan att han helt i onödan slog till bollen med handen. Straffen var solklar och en säker Wesley Sonck satte den kyligt.

Ajax var vidare...

I det läget såg allt ljust ut. Visserligen berättade rapporterna från Milano att Celta Vigo precis kvitterat till 1–1 genom Jesuli. Men med det resultatet var Ajax vidare. Milans 1–0-mål hade briljante Kaká gjort. Milan saknade dock många av sina stora stjärnor och med mindre än tjugo minuter kvar gjorde José Ignacio 2–1 för Celta vigo.

Därmed var Ajax piskat att göra mål men istället blev det inhoppande norrmannen Bengt Seternes som gjorde 2–1 för belgarna. Medan Seternes jublade böjde Ajax spelare sina huvuden.

De visste att drömmen om Champions League var över. Och inte bara den, utan också drömmen om allt Europa-spel.

Segern gav Club Brügge platsen i Uefacupen.

Ajax slutade sist i gruppen, många miljoner och stora fotbollsstunder fattigare.

Så mycket tjänar lagen i Champions League

Jennifer Wegerup