"Det här hade jag aldrig drömt om"

Sportbladet ställde Sveriges "nyutnämnde" förbundskapten Lars Lagerbäck mot väggen i en intervju om landslagets framtid

FOTBOLL

Den sammanbitne analytikern i träningsoverall fortsätter efter EM - ensam. Här är svenska landslagets enväldiga maktfaktor fram till sommaren 2006.

- Det kommer inte att bli några grundändringar i sättet att spela, säger Lars Lagerbäck, 55, till Sportbladet.

Foto: PETER KJELLERÅS
Lars Lagerbäck Född: 16/7 1948, Katrineholm. Spelarkarriär: Alby FF1960-69 Gimonäs CK1970-74 Tränarkarriär: Kilafors IF1977-82 Arbrå BK1983-85 Hudiksvalls ABK1987-89 Förbundskapten, P181990-95 Förbundskapten, U21-landslaget1996-97 Assisterande förbundskapten1998-99 Förbundskapten2000-?? Tränarmeriter: Har tagit Sverige till tre raka slutspel, EM 2000, VM 2002 och EM 2004. Har som förbundskapten endast förlorat en kvalmatch till EM och VM. På 33 tävlingsmatcher har Sverige, 21 segrar och endast fyra förluster.

I går kom beskedet som många anat. Efter sommarens EM-slutspel i Portugal blir Lars Lagerbäck ensam förbundskapten.

- Vi har haft en diskussion, jag och förbundet, under en period nu. Och jag har inte tvekat att tacka ja till uppdraget.

Räds du inte att ta över själv?

- Nej, en intressantare utmaning än det här går inte att få. Det känns väldigt stimulerande.

Skulle inte landslaget behöva en ny förbundskapten efter EM?

- Vissa kanske tycker det. Men jag anser att jag har det engagemang och den vilja som krävs för att fortsätta jobba med landslaget och uppnå bra resultat.

Hade du trott det här för ett par år sedan?

- Nej, det här hade jag definitivt inte drömt om. Jag brukar inte drömma om saker och hade väl inga särskilda förhoppningar eller karriärsmål. Men jag kan säga att jag inte hade trott det här i alla fall.

Varför är det slut med det dubbla ledarskapet?

- Vi har haft en allmän diskussion länge inom förbundet hur landslagsledningen ska se ut framöver. Och vi har kommit fram till att återgå till den traditionella modellen. Visst kan det finnas baksidor med det. Men vi tror att fördelarna överväger. Och förhoppningen är givetvis att det visar sig framgångsrikt framöver. Men jag och Roland Andersson kommer att jobba gemensamt. Det är mer externt det här kommer att märkas. Att jag har det yttersta ansvaret.

Kommer du att palla trycket från media och svenska folket?

- Ja, det tror jag. Man har lärt sig genom åren. Så förhoppningsvis ska inte det vara något problem.

Har du utvecklats som person under din tid i blågult?

- Det är jättesvårt att svara på. Det får andra bedöma. Men det klart jag hoppats att jag lärt mig mycket på all erfarenhet jag fått. Jag har varit med både i framång och motgång.

Vad säger familjen om ditt beslut att bli ensam förbundskapten?

- Familjen vill jag hålla utanför det här.

Varför valde du Roland Andersson som assistent?

- Roland har ett väldigt bra fotbollsöga. En god vän och en väldigt kompetent person som är väldigt bra på att analysera och se detaljer. Han har ju hjälpt oss tidigare med att kartlägga motståndare och alltid gjort ett mycket bra jobb. Vi var kurskamrater under 70-talet och har sedan dess bollat idéer och tankar med varandra.

Är det verkligen bra att han hjälper England i EM?

- Roland har erbjudits ett intressant jobb i England. Efter jul ska vi ta en diskussion om det här och sen får vi se hur slutresultatet blir. Men rent principiellt ser jag inget fel i att han jobbar för England innan han tillträder på sin post i svenska landslaget.

Men var det inte tänkt att han skulle hjälpa Sverige att kartlägga motståndare under våren?

- Vi hade väl sådana planer ett tag. Men vi sa samtidigt att om det det dök upp andra jobb för Roland och Göran Göransson under tiden - som också ska spionera - så skulle de ha möjlighet att nappa på det.

Kommer du att sakna din trogne partner Tommy Söderberg?

- Jo, naturligtvis. Det är jättetråkigt att han valt att sluta efter EM. Men så är det i livet och man måste respektera hans beslut. Vi har varit med om så mycket ihop och givetvis kommer det att kännas tomt.

Tänk om det blir fiasko i EM. Hur kommer det att påverka dig?

- Det kommer inte att påverka min vilja att fortsätta på något sätt. I den här sporten är det väldigt små marginaler. I slutändan så är det ju arbetsgivaren som bestämmer, men om jag får bestämma så är det ingen tvekan om att jag tänker fortsätta.

Vad kan vi vänta oss för spel med dig som ensam förbundskapten?

- Det kommer inte att bli några grundändringar i sättet att spela.

Och mer konkret?

- Vi håller fast vid samma linje. Bland annat att zonförsvar är att föredra. Och vi ska som tidigare ha ett varierat anfallsspel där spelarna får bestämma mycket. Sedan är det oerhört viktigt att hela tiden sträva efter att balansera laget rätt. Att hitta en balans mellan offensiv och defensiv. Det där ska man kunna anpassa på ett lämpligt sätt beroende på vilket motstånd man ställs emot.

Och målsättningen?

- Det är för tidigt att säga. Först ska vi sätta oss ner med spelarna och diskutera målsättningen i EM. Sen får avvakta lite och se vilka förutsättningar vi har inför VM-kvalet och ett eventuellt VM. Men som vanligt gäller det för oss att nå så bra resultat som möjligt.

Hur firar du jul?

- Jag ska vara ledig och umgås med familjen uppe i vår stuga i Hälsingland. Jag har ledigt nu också men jag kände att jag trots allt borde vara anträffbar när förbundet nu valt att offentliggöra det här.

Experterna om valet av Lagerbäck

Peter Antoine, TV4

Ola Andersson, SVT

Thomas Wernerson, SVT

Glenn Hysén, TV3

Lagerbäcks alla tävlingsmatcher

Magnus Helander