Tråkig fotboll – i två år till...

Lagerbäck kommer fortsätta i samma spår – men troligtvis bli framgångsrik

FOTBOLL

Dagens stora nyhet är faktiskt inte, att Roland Andersson från och med sommaren blir fotbollslandslagets assisterande förbundskapten.

Den stora nyheten är, att det nu är officiellt, att Lasse Lagerbäck blir ensam förbundskapten efter EM.

En garanti för att landslaget inte heller på vägen mot VM 2006 kommer att spela någon roligare fotboll.

Tråkigt val, tråkig fotboll – men förmodligen blir det ändå ganska framgångsrikt.

Foto: AP

Hederligt svenskt hantverk har visat sig framgångsrikt under senare år, då den kylige analytikern Lagerbäck tillsammans med den mer sociale och varmhjärtade Tommy Söderberg tagit Sverige till tre raka mästerskap.

”Svensk fotbollshistoria” som förbundets PR-avdelning nogsamt noterar i fredagskvällens presskommuniké.Det går naturligtvis inte heller att på resultatmässiga grunder kritisera förbundets val att förlänga Lasse Lagerbäcks kontrakt med ytterligare två år över VM i Tyskland 2006.

När ordförande Lagrell talar om ”den kontinuitet som en liten fotbollsnation behöver för att kunna hävda sig internationellt”, så är det den svenska tryggheten han menar.

Så räkna inte med några spännande nymodigheter när Sverige spelar framöver. Garanterat inte i Portugal-EM och, med Lagerbäck-Andersson vid rodret, inte heller i kvalet till Tysklands-VM.

Vi kommer hitta vinklar...

Vi som under Söderberg- Lagerbäck-perioden kritiserat deras behandling av till exempel Pär Zetterberg, Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic kommer nog att hitta våra vinklar även framöver.

Roland Andersson är ingen Tommy Söderberg, och efter sommaren är det slut med Solvalla-tugget i landslagets omklädningsrum. I stället blir Lagerbäcks norrländska Ånge-dialekt som blandas med Anderssons Kävlinge-skånska.

Högerbacken Roland Andersson är i alla fall den bäste fotbollsspelaren i landslagstoppen, sedan Tommy Svensson och Tord Grip slutade.

Roland har till och med spelat en europacupfinal. Den minnesgode erinrar sig att det var högerbacken Roland som 1979 i München blev ifrånsprungen av Nottingham Forests vänsterbreddare John Robertson, innan denne slog det inlägg som Trevor Francis kunde nicka in matchens enda mål på.

19 landskamper blev det också, 299 allsvenska matcher och sex mål för Malmö FF, 45 matcher och två mål för Djurgården, där han spelade 1975–76 när han gick på GIH.

Det var där Roland hade en kurskamrat vid namn Lars Lagerbäck. En vänskap som hållit i sig sedan dess och som nu alltså lett fram till Lars-Roland.

Vid förra sommarens VM i Japan var Roland också engagerad av de svenska förbundskaptenerna som Englands-spion, och ingen som var närvarande glömmer den lysande föreläsning han hade för oss journalister några dagar före VM-upptakten.

Jag letar fram mina anteckningar från den gången, den 29 maj 2002 i Miyazaki.

Två tättklottrade A4-sidor som bland annat berättar om att Roland då sett England i fem landskamper: en vunnen, en förlorad och tre oavgjorda.

Nio mål hade engelsmännen gjort: ett på långt spel, tre på fasta situationer och fem på oerhört kvicka anfall.

England i frysboxen – då...

Många detaljer var det, men i anteckningarna läser jag också, att Roland lagt relationerna till Sven-Göran Eriksson och sin gamle mentor Tord Grip i frysboxen:

– Vi är i varsin ringhörna nu, men vi får väl ta sill och snaps i Löddeköpinge lite senare i sommar...

Kanske var det då idén föddes att Roland skulle hjälpa England under ett eventuellt EM-slutspel.

Den idén borde nu omedelbart skrotas, även om Sverige och England inte kan mötas förrän tidigast i semifinal.

Ordförande Lagrell svävar lite på målet, men han bör alltså omedelbart anställa Roland Andersson i någon ny spionroll eller nåt liknande, samtidigt som Andersson då tvingas gå ned lite i lön.

Det skulle faktiskt inte se så bra ut om en blivande svensk förbundskapten, låt vara en assisterande, matchade England mot Sverige i en EM-semifinal.

Tredubbla löner tidigare

I och för sig har jag för mej att tränaren Roland Andersson har kvitterat ut dubbla löner tidigare. Ja, till och med tredubbla...

Var det inte så, att sedan han fått sparken från schweiziska Young Boys våren 1998 och därefter fått sparken från Malmö FF i november 1999 drog vidare till något arabiskt emirat och därmed kunde kvittera ut tre löner parallellt?

Lars-Roland förresten...

Känner du någon Lars-Roland?

Åt ärtsoppa och pannkakor med Lars-Gunnar Björklund och en del annat idrottsfolk häromkvällen, och ingen kunde komma på att dom kände någon Lars-Roland.

Det gör däremot du, bäste läsare.

Du har just läst en krönika av Lars Roland Sandlin.

FOTNOT:

Tre andra, mer kända, Lars Roland: 1) magikern Joe Labero, som egentligen heter Lars Roland Bengt Johansson; 2) dragspelaren och kompositören Lars-Roland Sjödin, Jokkmokks-Jokkes ackompanjatör, som avled 1998; 3) Grebbestads-konstnären Lars Roland Börjesson, berömd för sina spanska tjurfäktningsmotiv.

Sportbladets experter om utnämningen

Lars Roland Sandlin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM