Nedved årets spelare i Europa

Tjecken vann titeln före Henry och Maldini

FOTBOLL

PARIS

Juventus-mittfältaren Pavel Nedved har utsetts till årets fotbollsspelare i Europa.

Den tunga titeln delas ut av ansedda tidningen France Fotboll.

- Jag drömde inte ens om att vinna ett sådant här fint pris, säger Nedved.

Foto: ap
Pavel Nedved - bäst i Europa.

Den 31-årige tjeckiske mittfältaren förde sitt klubblag Juventus till den italienska ligatiteln i fjol och var framträdande i Champions League-spelet där ''Juve'' på sin väg till finalen slog ut stjärnspäckade Real Madrid.

I omröstningen bland journalister från 52 nationer fick Nedved 190 röster. Arsenals Thierry Henry slutade tvåa med 128 röster och Milans Paolo Maldini var trea med 123 röster.

Real Madrids Zinedine Zidane - som vann det internationella fotbollsförbundet Fifas pris till världens bäste spelare - var femma på listan, på 64 röster.

- Jag är väldigt glad över att få ta emot ett sådant viktigt, ett sådant extraordinärt pris. Jag hörde om kandidaterna och att jag var bland dem, men jag trodde inte att jag skulle ha så stora chanser. Många spelare har haft bra resultat, som Paolo Maldini, Raul, Zidane. Alla de förtjänade att vinna, säger Nedved.

Nedved missade Champions League-finalen mot Milan, som Juventus förlorade på straffar, på grund av avstängning efter att ha blivit varnad i semifinalen.

Mittfältaren, som även utsetts till årets spelare av tidningen World Soccer, är den andre tjeckiske spelaren efter Josef Masopust 1962 som får det prestigefulla priset. Det är för åttonde gången som titeln går till en Juventusspelare.

- Det här var definitivt mitt bästa år. Jag hade mycket tur också, men tur ingår i en spelares karriär, säger Nedved.

Tio senaste årens bäste europeiske fotbollsspelare

TT-Reuters