Afrika bjuder på en riktig målfest

Herman Dill: Glädjande att den defensiva fotbollen inte är högsta mode längre

FOTBOLL

Afrikanska Mästerskapen 2004 har börjat mycket positivt. När den stora vinterdepressionen ständigt lurpassar är det skönt att i varje fall få se solen på teve.

Extra glädjande är att den defensivinriktade fotbollen som praktiserades med förkärlek i det senaste mästerskapet 2002 i Mali inte är högsta mode längre.

Herman Dill

Efter den sista matchen i andra gruppspelsomgången har det redan producerats fler mål än under hela turneringen i Mali.

Favoriterna verkar hålla riktigt bra i turneringen. I första omgången såg i och för sig både Senegal och Nigeria rejält tröga ut, men det verkar som om båda lagen insåg stundens allvar inför andra gruppspelsmatchen. Just det här att favoriterna går bra - genom offensivt spel dessutom - lovar riktigt gott inför utslagsfasen av turneringen. Visst är det fantastiskt kul med skrällar i fotboll - som t ex när Wolverhampton slog Manchester United förra helgen - men att behöva se den typen av fotboll vecka ut och vecka in hade ju varit outhärdligt. Kamerun, Senegal, Nigeria och Mali lockar mycket mer.

Frederic Kanoutes debut i Malis landslag har hittills varit en sensation. Tre mål på två matcher och strålande spel. Viktigt att nämna i sammanhanget är att Kanoute drar på sig massor av markering och uppmärksamhet vilket öppnar upp ytor för medspelare. Enligt Malis förbundskapten Henri Stambouli är Kanoute ovärderlig även vid sidan av plan då han både är mycket positiv som människa och ett föredöme för sitt lag. Kanoute ser bara möjligheter och en sådan kille är guld värd - i dubbel bemärkelse. Inget onödigt energiläckage i Malis trupp.

Onödigt energiläckage har däremot Lomana LuaLua ägnat sig åt. Innan turneringen började berättade LuaLua på presskonferens efter presskonferens att han var "redo" att föra sitt Kongo långt i turneringen. Han sa sig förstå ansvaret, bära hela den kongolesiska befolkningens förväntningar på sina axlar" bla, bla, bla. Facit, osynlig i första matchen mot Guinea som Kongo förlorade med 2-1 och utvisad i andra matchen mot Tunisien som Kongo förlorade med 3-0 (det stod 0-0 när LuaLua blev utvisad). Fast egentligen kanske inte LuaLua skall ha så mycket kritik.

Kongos förbundskapten Mick Wadsworth - som tränat Huddersfield en gång i tiden om jag inte minns fel? - tycker jag har visat prov på extremt dåligt ledarskap när han utser LuaLua till lagkapten. En 21-årig bortskämd mångmiljonär med stor trut är inte ett lagkaptensämne.

Förbundskapten Wadsworth behöver dock inte fundera över framtida lagkaptener i Kongo då han från och med i dag söker nytt jobb - kontraktet gick ut igår och blir inte förlängt.

Fler som snart söker nytt jobb är Sydafrikas förbundskapten Styles Phumo. Nu har Sydafrika haft det tungt långt innan turneringen började på grund av att flera av deras stjärnspelare har tackat nej till landslagsspel - i varje fall om landskamperna går samtidigt som deras klubblag spelar. Men även om Sydafrika skulle ha haft alla sina stjärnor med så hade dom inte gått vidare från gruppspelet. Sydafrikas spelstil är hopplöst omodern. Gåfotboll där helst alla i laget skall få känna på bollen i varje anfall kommer inte att leda dom någonvart.

Patrick Mbomba är däremot på väg mot ett mäktigt rekord. Med sina fyra mål hittills i turneringen är Mbomba uppe i totalt elva mål i Afrikanska mästerskapen. Rekordet innehas av Laurent Pokou från Elfenbenskusten som har gjort totalt 14 mål.

Mbomba höll på att missa turneringen efter att han inte blev uttagen av förbundskapten Winfried Schäfer, men efter påtryckningar både från Kameruns president Paul Biya och hjälten från VM 1990 Roger Milla kom till slut Mbomba med i truppen. Det är som det sicilianska ordspråket säger: "Den som har pengar och vänner, knullar rättvisan i röven."

Ett land som i vanliga fall är med i Afrikanska mästerskapen är Ghana, förmodligen med Derek Boateng på mittfältet. Eller kanske inte, för Richard "Churchill" Money har i vanlig ordning gått ut och sagt att det är en helt annan Boateng vi ska få se på dom allsvenska planerna i år. Hade det inte varit bättre att knipa käft och låta Botengs eventuella storspel få föra talan?

Henry bara klättrar på listan över världens bästa" Vilken jävla rökare han drog in igår!

Hermann Dill ([email protected])