Positivt att han får spela igen - men inga tavlor, tack

FOTBOLL

Det tar sin tid att spela ihop ett nytt försvar.

I varje fall tar det lite längre tid än de 43 sekunder Magnus Hedman hann uppleva, innan han för första gången i sitt målvaktsliv fick plocka en boll ut ur ett italienskt serie A-mål.

Ancona-Lecce 0-2 blev en riktig mardrömsstart för den förre landslagskeepern, men han måste ändå se det positiva.

Han får spela, och han kommer garanterat att få mycket att göra.

I det hopplösa läge Ancona hamnat under sin första serie A-säsong den här gången - minns att man i juni gick upp som fjärde lag från serie B - har det varit storhandel under de senaste veckornas öppna transferfönster.

För Ancona elva man ut - tio nya in...

Jämför Anconas fem bakre i söndagsmatchen med de fem som spelade för en vecka sedan mot Milan. Där återstår bara två backar, Mauro Milanese och Luigi Sartor.

Övriga tre var utbytta: mål-Hedman från Celtic samt mittbackarna Sean Luca Sogliano från Napoli och kroaten Drazen Bolic, nu inne på tredje säsongen i Ancona.

Galeone nummer tre

Dessutom vid sidan en ny tränare i Giovanni Galeone. Anconas tredje under säsongen, klubbens fjärde på åtta månader.

En 63-årig napolitanare som aldrig tränat ett serie A-lag men som har lång erfarenhet av serie B-lag som Como, Pescara, Udinese, Perugia och Napoli.

Efteråt klagade han på markeringen, och jag antar, att det framförallt var det tidiga förstamålet Galeone tänkte på. Chevantons nionde för säsongen, vilket ger denne målfarlige uruguayan en delad fjärdeplats i skytteligan.

Totalt omarkerad fick han trampa fram i högerinnerposition, fick en antingen helt perfekt passning eller möjligen var han knappt offside, och kom sen helt fri med Hedman.

Jubilerar - i serie B...

Inget att göra åt, och hur svårfångat 2-0-målet var kunde man inte riktigt bedöma av tv-bilderna. Ett lurigt skott i skymt läge av Axel Konan, en 21-årig ivorian, med vilket menas att han kommer från Elfenbenskusten.

Nästa år fyller Calcio Ancona 100 år, och dessvärre är chanserna inte särskilt stora att ett lag som inte vunnit någon enda av de 19 första matcherna ska hänga kvar och fira jubiléet i högsta serien.

Men Magnus Hedman får garanterat spela, om han inte gör bort sig. Tidigare förstekeepern Alessio Scarpi (13 matcher) var ett lån från Inter och har nu vandrat vidare till Genoa, och 33-åringen Sergio Marcon (5) är mer att betrakta som back up för Hedman.

Men, inga tavlor, tack!

Dom kan Magnus i stället passa på att njuta på konstgalleriet Pinacoteca Communale i Palazzo degli Anziani, där han i den äldre avdelningen kan hitta målningar av mästare som Lorenzo Lotto, Carlo Crivelli och självaste Tizian.

Vill han höra annan musik än nätmusik, ska han ta sig några mil uppför kusten, till Pesaro, halvvägs till Rimini.

Den store Gioacchino Rossinis hemstad, nämligen. "Svanen från Pesaro" som bland annat komponerade "Barberaren i Sevilla".

Födelsehuset, där Rossini bodde tills han var 14 år och familjen flyttade till Bologna, finns kvar och är nu ett museum.

Jag vet. Jag har varit där.

Man måste ju göra annat än bada, när man är i Rimini...

Lasse Sandlin