”Real vill ha Ljungberg”

Superklubben försöker värva honom för 200 milj

FOTBOLL

Från och med nästa säsong kan Fredrik Ljungberg, 26, vara klubbkamrat med Ronaldo och Zinedine Zidane.

För 150–200 miljoner kronor köper Real Madrid svensken från Arsenal.

– Real Madrid är en av få klubbar som kan vara aktuella om Ljungberg ska lämna London, säger en källa till Sportbladet.

Foto: Thomas Johansson, AP
En av storstjärnorna Zinedine Zidane, Ronaldo… och Fredrik Ljungberg? Ja, inom en snar framtid kan Ljungberg ta plats i det stjärnspäckade spanska superlaget. OBS: MONTAGE: Bilden är manipulerad.

Spaniens största sporttidning Marca publicerade i går uppgifter om storklubbens intresse för den svenske landslagsmittfältaren. Enligt tidningen vill de ha Ljungberg i laget.

Real Madrid är inte bara ute efter Fredrik Ljungbergs kunskaper på fotbollsplanen utan också hans stora stjärnstatus som modeikon.

Sportbladet var i går kontakt med ett flertal personer i Arsenal och Fredrik Ljungbergs närhet, bland annat hans pr-agent Caroline McAteer:

– Jag kan tyvärr inte ge några kommentarer, säger hon.

Den samlade bedömningen blir dock att uppgifterna i Marca är mycket trovärdiga och att Fredrik Ljungberg efter sex framgångsrika säsonger med Arsenal är redo för en flytt till sommaren.

Skälen är flera.

Figo lämnar klubben

I Ljungbergs position, till höger på mittfältet, spelar i dag Luis Figo. I januari sa portugisen:

– Jag kan inte förneka att jag vill pröva något nytt. En ny utmaning är välbehövlig efter att ha vunnit allt man kan i Spanien.

Enligt Sportbladets spanska källor har Real Madrids president Florentino Perez tillsatt en arbetsgrupp som har till uppgift att plocka fram namn på tänkbara nyförvärv.

Gruppen ska ha föreslagit Fredrik Ljungberg som ersättare till Figo. Någon konkret kontakt ska dock ännu inte ha tagits med någon av Ljungbergs agenter Roger Ljung eller Vincenzo Morabito.

Den svenske Arsenalstjärnan gick i går inte att nå för en kommentar, men han har tidigare uttalat sig om det intresse som visats för honom av storklubbar som Inter och Juventus.

– Det är oerhört smickrande att nämnas i sådana sammanhang. Men jag är under kontrakt med Arsenal och det är det jobbet jag koncentrerar mig på.

Fredrik Ljungberg har tack vare sin klädstil och frisyrbyten fått en stjärnstatus i stil med David Beckham. En image som förstärktes ytterligare under 2003 när svensken blev global modell för Calvin Kleins underkläder.

Mer souvenirer i Norden

Med Ljungberg i laget skulle Real Madrid ges möjlighet att sälja ännu fler souvenirartiklar världen över och slå sig in på den skandinaviska marknaden.

Arsenal har tidigare tackat nej till stora bud på den svenske landslagsmittfältaren.

Nu är situationen annorlunda.

Londonklubbens ekonomi är ansträngd och Arsenal behöver stärka finanserna för att bygga en ny fotbollsstadion.

Dessutom värvades nyligen 20-årige José Antonio Reyes från spanska Sevilla till Arsenal. Reyes kan spela släpande forward eller på någon av kanterna, helst till höger, i Ljungbergs postion. I Arsenal tjänar Ljungberg 40 miljoner kronor årligen och har ett kontrakt som gäller till och med sommaren 2006.

Ju längre Londonklubben väntar desto mer riskerar prislappen att sjunka. För, enligt uppgift, 150–200 miljoner är Arsenal beredda att släppa svensken.

– Han klarar sig alldeles utmärkt i spanska ligan. Ytorna är större och hans djupledslöpningar skulle ge resultat. Dessutom är spelet inte lika fysiskt och klimatet bättre. Han skulle säkerligen inte behöva vara borta lika ofta på grund av skador, säger en källa till Sportbladet.

Christoffer Bjäreborn, Michael Wagner