Skulle Ljungberg passa i Real Madrid?

Lasse Sandlin: Svar: JA – mycket till och med

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg till Real Madrid...

Ja, varför inte?

Man hör så många rykten om övergångar nu för tiden men just detta, lanserat av spanska sporttidningen Marca, låter som ett av de vettigare i den floran.

Som den danske journalistprofessorn Anker Brink Lund nån gång sagt:

”Rykten är improviserade nyheter”.

Även om det naturligtvis fortfarande är många papper som behöver vändas, innan den eventuella flytten går från London till Madrid.

När jag nu väl skrivit detta, så vet jag, att jag framför mej har en svår morgondag, där mitt huvudarbete blir att rensa mejlboxen från alla osande inlagor från ”Vi-hatar-Freddie-klubben”.

Tyvärr är det så. Fredrik har sina belackare, varav de flesta hänger upp sig på det möjligen orättvisa, i att han gör så många mål för Arsenal men så få i svenska landslaget.

En spelare som Fredrik Ljungberg skulle mycket väl passa in i den totala Real Madrid-bilden, där det idag är ett överskott på den framspelande typen – Zidane/Beckham/Figo – men ett underskott av spelartyper som Arsenals Thierry Henry, Robert Pires och Fredrik Ljungberg som i egenskap av offensiva mittfältare både klarar en defensiv arbetsuppgift och att kunna sticka rakt på mål.

De behöver inte varandra

Fråga 1, alltså: Skulle fotbollsspelaren Ljungberg passa i Real Madrid?

Svar: Ja. Mycket bra till och med.

Fråga 2: Behöver Real Madrid Fredrik? Behöver Fredrik Real Madrid?

Svar: Nej. På båda frågorna. Men båda skulle nog tjäna på en närkontakt.

Fråga 3: Är det mer än bara fotbollen som spelar in i en sån här affär?

Svar: Självklart. Varumärket! Som i Beckham-affären.

Real Madrid investerade i somras 320 miljoner kronor i Beckham som varumärke. Man visste, att man fick en bra fotbollsspelare men också ett namn att sälja tröjor på. Alltså: även om han inte lyckades i varje match skulle han ändå generera intäkter.

Fredrik Ljungberg är långt ifrån Beckham i den grenen, men ett uttalande nyligen av den Jan Källman, som på PR-byrån Comvision jobbar med analys av just idrottens varumärken, pekar ändå mot att ”vår egen lilla hemvävda David” är på god väg:

– Fredrik Ljungberg spelar i en klass för sig. Han är den ende svenske idrottsman med star quality just nu. Men han måste göra två saker för att få ett riktigt genombrott som stort varumärke: lyckas internationellt med landslaget och dessutom skapa egna produkter, inte bara vara reklampelare åt andra. Även om Calvin Klein-grejen (kalsongreklamen) är tung.

Fråga 4: Blir det då Real Madrid till hösten?

Svar: Svåraste frågan att svara på. Jag tror nämligen inte Arsenal frivilligt släpper sin Freddie, och även om han själv blir smickrad av allt snacket, så är London inte heller nån dum stad och Arsène Wenger en alldeles förträfflig mentor.

Men: minns också, att Arsène Wenger i maj förra året sågs på Orlyflygplatsen i Paris, där han satt i förhandlingar med Real Madrids president Florentino Perez, sportdirektören Jorge Valdano och agenten Marc Roger.

Så dödade Rijkaard ett rykte

Apropå rykten: för nån vecka sedan gick ryktet att beskedet skulle komma på kvällen, att Henrik Larsson var klar för Barcelona.

Visst, FC Barcelona kom med en pressrelease samma dag.

Där stod, att Barca efter denna säsong inte förnyar kontrakten med Philip Cocu, Marc Overmars, Patrick Kluivert och ytterligare någon.

– Vi ska föryngra, sa Frank Rijkaard, managern.

Kluivert fyller 28 år den 1 juli – Henrik Larsson 33 i september.

Föryngring var ordet.

Så var det med det ryktet och den nyheten.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM