Werder Bremen - den tyska fotbollsbomben

Femte raka segern - nu leder laget Bundesliga med nio poäng

FOTBOLL

Vinst igen och nu leder Werder Bremen Bundesliga med hela nio poäng.

Mer överlägset i serien har tidigare bara Bayern München varit.

Få trodde att Bayern München skulle gå att stoppa den här säsongen.

I våras vann klubben Bundesliga med hela 16 poäng och laddade för revansch i Champions League. Bundesliga skulle man spela hem av bara farten.

Verkligheten har blivit en annan.

Medan Bayern-motorn hackar går Werder Bremen vidare i turbofart.

På 20 matcher har laget vunnit hela 15 och bara förlorat två.

Förlusterna börjar dessutom kännas lätt antikverade: mot Dortmund i september och mot Stuttgart i oktober.

Segern mot Kaiserslautern i går var den femte i rad och elfte i svit utan förlust.

Avgjorde på stopptid

Någon paradseger blev det dock inte, tvärtom var det match in på mållinjen. Först på stopptid kunde skyttekungen Ailton göra segermålet, på straff sedan han själv gått omkull i en duell med Kaiserslauterns kapten Knavs.

Werder Bremen har genomgått en smärre metamorfos jämfört med de senaste säsongerna. Efter placeringarna 9-7-6-6 sedan millenieskiftet var det få som trodde att Werder skulle vara med och kriga i den absoluta toppen i år.

En stor del av förklaringen kan stavas i två ord: Johan Micoud.

Efter en tämligen misslyckad period i Parma som avslutades med utlåning till spanska bottenlaget Espanyol, satsade Werder Bremen på att köpa loss fransmannen som alltid betraktats som en stor talang.

Och spelet i Bundesliga verkar passa den tekniske mittfältaren som hand i handske. Tillsammans med Fabian Ernst och ungraren Kristian Lisztes bildar han seriens bästa mittfält som dukar för Ailton på topp.

Hotar Müllers rekord

Brassen har haft en fantasisk säsong, gjorde i går sitt 19:e mål i serien. Det finns till och med några som spekulerar i att anfallaren ska kunna utmana Gerd Müllers "oslagbara" rekord på 40 fullträffar från säsongen 1971/72.

Succén har inte gått Werders konkurrenter obemärkt förbi. Flera av spelarna är högvilt trots att transferfönstret är stängt.

Lisztes placeras i rikare klubbar och han vägrar skriva nytt kontrakt. Och Micoud lär ha Bayerns ögon på sig.

- Johan har kontrakt till och med 2005, så där är vi inte oroliga, säger Werder Bremens portdirektör Klaus Allofs, själv gammal storspelare.

- När det gäller Lisztes är det synd att han inte vill förhandla. Jag tycker att det går att tjäna hyfsade pengar även här i Werder, men vi kan inte spendera pengar vi inte har, säger Allofs till bundesliga.de.

Att Bayern går uselt (stryk mot Bochum i förrgår), överraskar många men inte alla.

- Visst, jag trodde väl att dom var lite på gång, men Bayern är inget riktigt lag. Så fort det går dåligt skäller alla på varandra. Precis tvärtemot hur det ska vara och hur vi har det, säger Hansa Rostock-spelaren Magnus Arvidsson.

Björn Byström