”Terriern som gör Barca bäst”

Fyra raka segrar med Davids i laget: Vi har hittat balansen

FOTBOLL

Barcelona fortsätter jakten mot toppen.

Och är just nu det hetaste laget i spanska ligan.

Tacka Edgar Davids för det.

– Nu har vi hittat balansen på mittfältet, säger coachen Frank Rijkaard.

Statistiken är glasklar.

Utan Davids vann Barcelona bara var tredje match.

Med den lille holländaren i laget har Barça nu fyra raka segrar, och än har Davids inte förlorat en match i den rödblåa tröjan. Barcelona är dessutom det formstarkaste laget i La Liga just nu.

Coachen Frank Rijkaard pratar om att han hittat balansen sedan Davids kom till laget.

– Jag har länge fått kritik, men har hela tiden letat efter den balans i spelet som vi nu har hittat, framför allt på mittfältet. Vi måste fortsätta så här, och bli ännu bättre, säger Rijkaard.

I går körde Barcelona över Atletico Madrid hemma på Nou Camp. Laget gjorde en av sina bästa matcher för säsongen och gav inte gästerna en chans.

Saviola gjorde 1–0 redan efter nio minuter och trots att Atletico kvitterade hade Barcelona hela tiden ett bastant grepp om matchen. Ronaldinho gjorde 2–1 efter 24 minuter och före halvtidsvilan avgjorde Luis Garcia matchen med sitt 3–1-mål.

Resten av matchen blev en uppvisning i att spela kontrollerad fotboll från Barcelonas sida. Atletico tilläts aldrig skapa några riktigt vassa chanser och var aldrig i närheten att hota Barça.

”Härlig mentalitet”

– Mina spelare visade en härlig mentalitet, arbetsvilja och styrka. Vi börjar få ut mer och mer av laget, säger Frank Rijkaard.

Grunden till Barcelonas totalomvändning den senaste månaden är att laget plötsligt börjar uppträda som ett lag, och att alla stjärnorna nu drar åt samma håll.

Edgar Davids har blivit precis den ettriga mittfältsmotor som Barcelona behövt, och hans tuffa och kompromisslösa spelstil och inställning har smittat av sig på de nya lagkamraterna.

I går blev det kanske lite för mycket.

Två onödiga varningar med tre minuters mellanrum gjorde att Edgar Davids fick kliva av planen efter halva den andra halvleken. Utvisningen var Davids 16:e i karriären, dock den första i La Liga.

Davids gjorde skäl för smeknamnet ”Pitbullterriern” men är nu avstängd i nyckelmatchen mot Valencia.

– Det är synd. Han är en mycket viktig spelare, säger Rijkaard.

Barca utan Davids

Barca med Davids

Henning Johannesson