Kim: Hammarby vinner SM-guld

Källström tror inte längre på sina gamla lagkompisar

FOTBOLL

TIRANA

Djurgården utan Kim Källström.

Då vinner Hammarby allsvenskan.

Tror Kim Källström.

- Bästa laget vi mötte förra året. Vi får passa oss för dem.

Han säger fortfarande vi. Trots att det gått snart tre månader sedan han lämnade Djurgården och flyttade till Frankrike och Rennes. Ränderna går aldrig ur, som det heter. Inte än i varje fall.

Men när det kommer till att sia om årets allsvenska tror Källström att hans förra klubb får det tufft.

- Det står mellan Hammarby, Djurgården och Malmö. Det tycks som Hammarby glömts bort lite. Vi får passa oss för dem. Det bästa laget vi mötte förra året. Ett komplett lag.

Om Djurgården utan Kim Källström säger Kim:

- Inget lag faller med en spelare. Nu blir det någon annan som får dra ett tungt lass. Det finns många bra spelare som kan göra det. Jag tror att det går bra.

Trodde på IFK - men...

Kim, som är uppvuxen i Göteborg och med ett förflutet i Partille och Häcken, trodde ett tag på IFK Göteborg.

Men:

- Jag trodde på IFK ända till Martin (Ericsson) gick. Nu blir det tufft. Med Martin och (Niclas) Alexandersson hade det sett oerhört bra ut.

- Men jag förstår Martin, det var precis som för mig, han ville prova något nytt. Komma till en ny liga, nya motståndare, nya arenor, nya domare, nya journalister. Känna att man utvecklas, att det händer något.

Kim fanns med när landslaget i går kväll tränade på Qemal Stafa-stadion i Tirana inför träningslandskampen mot Albanien på onsdag. Han är tillbaka efter ljumskskadan och kommer till landslaget med tre matcher på sju dagar i benen.

- Men jag känner mig förvånansvärt pigg.

Ett elakt skrapsår på högra knäet vittnar dock om den tuffa matchningen.

- (skratt) Det var en härlig kapning av Rigobert Song så jag fick glida lite på knäna. Det är ingen fara.

Tufft med språket

Kim är på gott humör och tar sig tid. Kanske har han saknat media, det blir nämligen inte mycket av den varan i Frankrike.

- Språket är tufft. Jag kan bara prata lite grann. Men tillräckligt för att överleva.

Även om Rennes är inne i en tung period med flera förluster har det gått bra för Kim. När han varit skadefri har han spelat samtliga matcher från start i favoritpositionen; offensiv innermittfältare i ett slags 4-3-3/4-5-1-uppställning.

- Men det är stor skillnad mot Djurgården. En offensiv mittfältare i Rennes måste försvara mer än vad en defensiv mittfältare gör i Djurgården.

- I Djurgården körde vi extremt många procent anfallsfotboll. Vi hade ingen direkt struktur hur vi skulle försvara. Vårt försvar var att köra framåt.

- Det har varit en stor omställning att komma till en klubb där det är precis tvärtom. I Rennes måste vi försvara oss mot de flesta lag. Anpassa oss och plocka bort deras spelsystem, deras bästa spelare. Sådant tänkte vi inte på i Djurgården.

Kim har spelat sex matcher och menar att han har utvecklats.

- Man får ett annat tempo i kroppen. Det går inte att drälla med bollen. Och man höjer sig automatiskt när man känner att man måste prestera, annars skickar de en att spela med division fyra-gänget (Rennes har ett farmarlag).

Kim ger ett exempel på hur snabbt det kan svänga:

- Vår schweiziske landslagsman (Alexander Frei) spelade från start mot Auxerre. Nästa vecka satt han på läktaren...

Målsättningen med vårens landslagssamlingar har Kim klar.

- I dagsläget är jag långt från säker på en plats i EM-startelvan. Men möjligheterna att vara med har ökat med min flytt till Frankrike.

Robert Laul