"Lämna oss inte, Sven"

Beckham vädjade till sin svenske förbundskapten

1 av 2
Full av beundran David Beckham svarade i går på vad han tyckte om Svennis. Journalisterna fick inte ett svar. De fick en kärleksförklaring.
FOTBOLL

LONDON

Här kommer en oväntad vändning i såpan om Sven-Göran Erikssons framtid.

David Beckham vädjar om att få behålla sin förbundskapten, och han vädjar ur hjärtat.

- Jag skulle bli förkrossad om han lämnade oss.

Det är historien som vägrar dö.

Hur många gånger Sven-Göran Eriksson än dementerar att han är på väg att lämna jobbet som Englands förbundskapten misslyckas han med att övertyga den brittiska pressen.

När landslaget i går samlades inför träningsmatchen mot Portugal kretsade det mesta kring Svennis och hans framtid.

Fram tills nu känns det som att varenda man, kvinna och hund har uttalat sig om hans svagheter och styrkor, utom dem som verkligen har något att säga: de engelska spelarna.

Kärleksförklaring

Spänningen var därför stor inför vad lagkaptenen David Beckham skulle säga - och om Svennis hade hoppats på beröm var det han fick närmast en kärleksförklaring.

- Jag skulle bli förkrossad om han lämnade oss, och jag tror att alla i truppen skulle känna likadant. När man har en bra manager vill man inte förlora honom. Vi får se vad som händer, men jag tror att han vet hur mycket vi spelare vill att han ska stanna. Alla spelare vill komma hit och spela för honom, och alla är imponerade av hur han behandlar oss och coachar oss.

Spelarnas respekt

Varför är han en så bra manager?

- Eftersom han har spelarnas respekt. För att vara ärlig kom han in i organisationen runt landslaget utan att folk ville ha honom här - en utländsk manager som coachar det engelska laget - men han fick spelarnas respekt direkt. Han behandlar spelare på rätt sätt. Han säger åt dig om du har gjort något fel, men har du gjort något bra säger han det också till dig. Han är en väldigt bra manager.

Taktiskt sett håller han sig till det enkla?

- Ja, självklart, och det är en av de bra sakerna med honom. Han säger åt dig vad han vill ha, och du gör det. När du har respekt för managern så vill du spela bra för honom, och vinna matcher för honom.

Beckham själv presenterar ett enkelt recept för att få Svennis att bestämma sig. Ge honom EM-guldet.

Vill ha framgång

- Ja, jag tror definitivt att det skulle hjälpa. Han är en man som vill ha framgång, och kan vi ge honom det - toppen. Men det viktiga för honom nu är att koncentrera sig på att leda oss in i mästerskapet.

Frågan är hur enkelt det kommer att bli. I dag möter Sven-Göran Eriksson det engelska mediedrevet i årets första presskonferens, och den som tror att frågorna kommer att handla om laguttagning eller spelsystem begår ett stort misstag.

- Han har ett kontrakt med England, men får ändå frågan om sin framtid nästan varje dag. Jag är säker på att det är inte är trevligt för honom och han måste vara dödstrött på det, men jag antar att det kommer att fortsätta komma upp tills han har skrivit på ett tioårskontrakt, summerar David Beckham.

Erik Niva