”Självklart drömmer jag om EM”

Sportbladet hemma hos Kennedy inför ligadebuten i Grekland: Den här ligan är bättre än vad många tror

1 av 2 | Foto: MICHAEL WAGNER
BOR VID MEDELHAVET Efter en månad på hotell har Kennedy Bakircioglu och flickvännen Caroline Skoog äntligen flyttat in i sin lägenhet söder om Thessaloniki. "Det känns jätteskönt att få något eget. Att kunna tvätta när man vill", säger Kennedy.
FOTBOLL

THESSALONIKI

Proffskontraktet var första steget.

Nästa är att debutera i grekiska ligan.

Men Kennedy Bakircioglu, 23, vill mer.

- Självklart drömmer jag om att få spela i EM, säger han.

Efter en dryg månad i Greklands näst största stad börjar bitarna falla på plats.

I morgon kan Kennedy Bakircioglu göra sin ligadebut som utlandsproffs.

Hans Iraklis åker till Aten och möter storlaget och ligatvåan Panathinaikos.

- Jag är med i truppen och räknar med att jag sitter på bänken. Förhoppningsvis kan det bli ett inhopp, säger han.

Dessutom har han och flickvännen Caroline Skoog efter en månad på hotell äntligen börjat flytta in i egna lägenheten i vackra förorten Kalamaria, tio kilometer söder om centrala Thessaloniki.

- Det känns jätteskönt att få något eget. Att kunna tvätta när man vill, säger Kennedy.

Den ljusa, nybyggda lägenheten på 120 kvadratmeter, med öppen spis, terrass och tre balkonger är än så länge sparsamt inredd med möbler från det lokala svenska varuhuset.

- När vi längtar efter svensk mat åker vi till Ikea och äter köttbullar med potatismos och lingon, säger han med ett skratt.

Det är bara ett par hundra meter till Medelhavet och fem minuter med bil till tabellsjuan Iraklis träningsanläggning Mikra, med nybyggd huvudbyggnad och tre gräsplaner.

"Kändes helt rätt"

Mycket handlade om trygghet när Kennedy Bakircioglu skulle göra sitt proffsval och lämna Hammarby efter fem säsonger i allsvenskan.

Det fanns intresse och konkreta anbud från klubbar som Fenerbahce, Hamburg, belgiska Lokeren, holländska Heerenveen och Roda, flera av dem dessutom med bättre ekonomiska villkor.

- Men när jag var här nere såg staden och snackade med Mats Jingblad (tränaren) så kändes det helt rätt. Jag ville komma till en klubb där jag får spela. Lyckas jag här är chanserna goda att jag kan gå vidare till en större klubb sedan.

- Kolla bara på Kim Källström. För honom blev det Rennes i franska ligan. Kim tog helt rätt beslut.

Med flickvännen Caroline på plats och Jingblad, lagkamraten Magnus Källander och agenten Tony Lappas i närheten finns en viss svensk social trygghet.

Och med sitt syrianska släktskap ligger den grekiskt ortodoxt kristna kulturen nära hans egen familjebakgrund.

Enligt grekiska journalister ligger en normal lön för en spelare av Kennedy Bakircioglus kaliber kring 200 000 kronor i månaden netto, plus fri bil, lägenhet och en del flygresor hem till Sverige.

Som Bosmanfall lär han också kunnat räkna in en sign-on-fee kring en halv miljon kronor.

Fast många undrar ändå varför du valde ett lag som Iraklis?

- Jo, jag vet det. Men de fattar ju inte riktigt vad det handlar om. Grekiska ligan är bättre än vad många tror. Två lag är direktkvalificerade till Champions League, trean kvalar. Ytterligare två går till Uefacupen. Då är det ingen dålig serie.

Vägen till Iraklis var under hösten 2003 kantad av hot om avstängning från Hammarby, spekulationer i tidningarna och kritik från Bajenfansen.

- Mycket av det som sas och skrevs i tidningarna var inte sant. Till slut slutade jag att bry mig. Annars hade jag blivit tokig. Jag la all kraft på att avsluta på ett bra sätt i Hammarby.

- Men jag var väldigt besviken på hur Hammarbyledningen agerade mot mig och Mikael Andersson. Men nu är det där glömt. Hammarby, och Assyriska, kommer alltid vara lagen i mitt hjärta, säger han.

Tuff första månad

Första månaden i Grekland har också varit tuff.

Efter en längre tids fotbollsvila tyckte flera i Iraklis ledning att nyförvärvet var alltför otränad. Han fick köra hårt och överansträngde ljumsken. Sedan blev han utslagen av en maginfluensa.

Hur är formen egentligen?

- Jag vet inte riktigt. Den här veckan är den första som jag har kunnat köra för fullt med laget.

Hur vill Jingblad använda dig?

- Det beror på vilket spelsystem vi använder. Men antingen på någon av kanterna eller som offensiv innermittfältare.

Vad vill du utveckla som fotbollsspelare?

- Jag vill höja min högstanivå och ligga mer konstant där uppe, inte vara ojämn. Sedan får jag gärna bli bättre i huvudspelet.

Funderar du något på landslaget?

- Visst, gör jag det. Det är ju det största man kan få uppleva. Jag har ingen kontakt med någon i landslagsledningen och jag är lite besviken. Självklart drömmer jag om EM. Jag vet att det finns en liten chans att komma med dit.

Trots att Kennedy Bakricioglu bara är 23 år och under fem säsonger i Hammarby producerat en ökande mängd mål och målgivande passningar så har det bara blivit två A-landskamper.

Vad krävs för att du ska kunna bli aktuell till EM?

- Att det går väldigt bra för mig i ligan här, snabbt. Att jag får uppmärksamhet för det och någon kommer och tittar på mig. Det handlar väl om att jag ska göra mål och åter mål. Jag vet att det är en lång resa, men jag vet att jag har kapacitet för att spela i landslaget, säger han.

Vad är bättre än att börja den maratonresan i Grekland?

Vann SM-guld med Hammarby -01

Klubben tränas av Mats Jingblad

Michael Wagner