Polisrazzia mot italienska fotbollsklubbar

Samtliga serie A-klubbar fick besök av ekoroteln

FOTBOLL

ROM (TT-REUTERS-AFP)

Den italienska polisen gjorde på torsdagen razzior mot alla fotbollsklubbar i serie A och serie B.

Polisens ekorotel har beslagtagit dokument för att granska klubbarnas ekonomiska förehavanden.

Flera italienska fotbollsklubbar har ekonomiska problem. En undersökning i dagstidningen Il Sole 24 Ore visade nyligen att klubbarna i serie A tillsammans gjorde en förlust på drygt 8,7 miljarder kronor under förra säsongen. Den totala skuldbördan ökade med 41 procent till hissnande 23 miljarder kronor.

Redan 2002 gick Fiorentina i konkurs. Klubben fick återbildas och börja om långt ned i divisionssystemet.

Polisen misstänker att flera klubbar ägnat sig åt ekonomisk brottslighet för att slippa ett liknande öde. För att finna bevis för detta har razziorna genomförts, även huvudkontoren för det italienska fotbollsförbundet och den italienska ligaföreningen har genomsökts.

Parallellt med detta pågår en rad separata polisundersökningar om bedrägerimisstankar mot klubbar som Lazio och Parma. Båda klubbarna har haft ägare som gått i konkurs och nu misstänks de tidigare ägarbolagen ha fört över pengar till fotbollsklubbarna.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi äger storlaget Milan, som har dragits in i Laziohärvan på grund av mittbacken Alessandro Nestas övergång från Romklubben.

Lazio är också ett av tre italienska lag som finns noterade på börsen i Milano. De övriga två är Roma och Juventus.

Lazio-aktien hade vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen rasat med nästan tio procent. Juventus-aktien hade klarat sig bättre, ned 1,5 procent.

Handeln med Roma-aktier stoppades innan polisrazziorna blev kända, som en följd av spekulationer om att den skuldtyngda mästarklubben från 2001 ska köpas av ett ryskt oljebolag. Roma uppges ha skulder på drygt 2,7 miljarder kronor.

TT-aftonbladet.se