Roma blir nästa ryssklubb

Abramovitj vän har lagt ett bud på 3,5 miljarder

1 av 2 | Foto: Getty images
säger da till budet? En okänd rysk miljardär har lagt ett bud på Roma. För 3,5 miljarder ska Romlaget bli ryskt. Bakom affären står den tillbakadragne ryske oljemagnaten Suleiman Kerminov - och Chelseas ägare och välgörare Roman Abramovitj finns i kulissen.
FOTBOLL

Ännu en rysk oljemiljardär är på väg att köpa ett fotbollslag.

Doldisen Suleiman Kerimov vill köpa Roma för 3,5 miljarder kronor.

I bakgrunden finns hans vän, Chelseas ägare Roman Abramovitj.

Den senaste veckan har ryktena surrat i den italienska huvudstaden om affären. Romas president Franco Sensi bekräftar i La Gazzetta dello Sport att en försäljning är på gång.

- Förhandlingar pågår, säger Sensi.

Köparen heter Suleiman Kerimov, är 38 år och en av Rysslands mycket förmögna oligarker. Kerimov är huvudägare i ryska oljeföretaget Nafta Moskva och trots sin rikedom och makt en riktig doldis. Han är så anonym att Sportbladet i går inte någonstans kunde få tag på en bild på honom.

Hemlighetsmakeri

- Hela affären omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Ingen vet mycket om Kerimov, säger Gazzetta dello Sports Stefano Cieri, fotbollsreporter baserad i Rom, till Sportbladet.

Enligt uppgift är Kerimov vän med Roman Abramovitj, som köpte Chelsea förra sommaren. Och Chelseas nye ägare sägs finnas med i bakgrunden även vid köpet av Roma. Kerimov har nu uppmanat Nafta Moskva att gå in med 400 miljoner euro, motsvarande 3,5 miljarder kronor, för att köpa kontrollen i den italienska Serie A-klubben.

Romas president Franco Sensi säger:

- Förhandlingar pågår men de kommer att hålla på ett bra tag. Om det blir en affär kommer jag att stanna kvar som hederspresident.

Sensi har länge velat sälja Roma, men det har inte funnits någon italiensk köpare. Italiensk fotboll skakas av en rad ekonomiska kriser och skandaler, nu senast i Parma.

Även Roma har stora skulder och det är på grund av dem som man ännu inte är överens.

Får en miljard

Sensi uppges få en miljard kronor vid försäljningen, direkt i egen ficka Av övriga 300 miljoner euro ska 250 gå till att betala skulder medan resterande 50 läggas på spelarförvärv. 13 spelare uppges vara aktuella, bland dem Christian Vieri och Edgar Davids.

Det hörs dock redan kritik mot den kontroversiella affären. Romas borgmästare Walter Veltroni ska göra sitt bästa så att "Roma tillhör romarna även i framtiden".

- Folk är tvehågsna, Roma behöver pengar, men många är kluvna till att ryssar tar över, säger Stefano Cieri till Sportbladet.

Varken Suleiman Kerimov eller Nafta Moskva har kommenterat affären.

Bra för ryktet

I Ryssland är det snarare regel än undantag att oligarker äger ett hockey-, fotboll- eller bandylag.

- Det är vanligt att oligarkerna till sitt företagsimperium knyter ett populärt idrottslag. Ett sätt att få ut företagsnamnen och skapa goodwill, säger rysslandsexperten Malena Mårds på Utrikesdepartementet, UD, till Sportbladet.

Robert Laul, Jennifer Wegerup