Första ligamatchen för underbarnet Adu

Bara 14 år – men i natt skapade han fotbollshysteri i USA

FOTBOLL

Underbarnet Freddy Adu har debuterat som proffs.

Som 14-åring har han en tung uppgift - att rädda USA:s fotbollsliga från en långsam död.

Hysterin i natt tyder på att han kan lyckas.

Foto: Stefan Jerrevång
Freddy Adu – här under U17-VM i USA:s matchställ.

I natt gjorde Freddy Adu sin första ligamatch som proffspelare för DC United. Hemmalaget DC United besegrade fjolårets mästare San Jose Earthquakes med 2-1. Adu började på bänken och byttes in i den 61:a minuten. Men han lyckades inte visa upp sin talang. I stort sett fanns han bara på planen men det var tillräckligt för att skapa "Adu-hysteri". 14-åringen hyllades med dånande rop och ramsor - "Freddy, Freddy".

- Det var roligt. Jag är glad att jag har upplevt detta. Det är något jag kommer att komma ihåg för en lång tid, säger han till AP.

Matchen spelades inför fullsatta läktare. Det har aldrig hänt förut. 24 603 följde underbarnets proffsdebut från läktaren.

Stor press på sig

14-åringen har enormt stor press på sig. Han ska kliva fram som superstjärna och blåsa liv i den amerikanska ligan. Han har kommit en bit på vägen. Debuten skapade ett intresse som aldrig funnits under ligans nio år. Journalister från hela världen var på plats.

- Hör på, jag är ingen frälsare. Jag går bara ut på planen, spelar och har det gott, säger Adu till den norska tidningen VG.

- Fotboll är mitt jobb nu. Jag måste ta det seriöst varje dag och jag kan aldrig slappna av, för alla slåss om platsen. De jag spelar med är större och snabbare, även om storleken inte betyder så mycket.

Lönetaket i den amerikanska proffsligan ligger på 280 000 dollar (cirka 2,1 miljonor kronor) per säsong. Undantag tillåts om det är en "exceptionell spelare". Dit räknas Adu. Han är den högst betalda spelaren i USA med över sju miljoner kronor om året - redan innan han ens slagit en enda passning i ligan.

Den 14-årige amerikanen har en häpnadsväckande teknik och han hanterar bollen på ett sätt som får många att tänka på Maradona och Pelé.

- En gudagåva, säger den brasilianska legenden om Adu.

Intresset för Adu är enormt. Efter jul har han givit 500 intervjuer till journalister från hela världen. Adu har ett högt kommersiellt värde, Nike och Pepsi har knutit till sig tidernas fotbollstalang. En talang som bor hemma hos sin mor och delar rum med sin tolvåriga lillebror.

- Jag hänger fortfarande med mina vänner. Vi spelar tv-spel och lyssnar på musik. Jag ska fortsätta med det. Kompisarna måste gå till skolan varje morgon och jag till jobbet. Det är egentligen inte så stor skillnad.

Men för Adu är fotbollen ingen lek. Många fruktar att han kan bli offer för tuff behandling på planen.

- När jag bestämde mig visste jag att det inte skulle bli lätt. Jag vet att det kommer att bli tufft, men om jag gör det jag ska, lyssnar på tränaren och inte testar mer än jag ska, så tror jag att det kommer att gå bra.

Jagas av storklubbar

Adu jagas av storklubbar som Juventus, Liverpool och Manchester United. Men han är inte så säker på att han landar i Europa.

- Jag behöver inte drömma om Europa men jag kan drömma om att spela här i USA. Ge ligan här några år till och den kommer definitivt att bli en av de bästa i världen.

Freddy Adu gjorde sig ett namn på den internationella scenen när han i somras dominerade U17-VM i Finland. Flera klubbar köade för att skriva kontrakt med jättetalangen; Chelsea, Manchester United och PSV Eindhoven erbjöd spel i Europa. Men Adu valde att stanna i USA och skrev i november på ett sexårskontrakt med den amerikanska proffsligan MLS - Washingtonlaget DC United vann dragkampen.

Hans framgångssaga är makalös. Adu föddes den 2 juni 1989 i Ghana under fattiga förhållanden. Åtta år senare vann hans mamma ett grönt kort (arbetstillstånd) i ett lotteri och för lite drygt ett år sedan blev Adu amerikansk medborgare. Redan som 10-åring fick han ett kontraktserbjudande från Inter värt cirka sju miljoner kronor. Hans mamma tackade nej, trots att hon var ensamstående och tvingades ha två jobb för att försörja sina söner. Det är inget Adu ångrar i dag.

- Jag har alltid tänkt att om jag fortsätter att spela bra kommer någon klubb höra av sig igen.

Ta i stället flera storklubbar och det är där han står i dag. I Tyskland 2006 kan hans stora dröm slå in - att bli tidernas yngsta VM-spelare.

MLS historia

Jessica Tjällman