Vergüenza, Real

Lasse Sandlin: Synd och skam hör samman

FOTBOLL

Synd och skam hör samman.

"Pecado" och "Vergüenza" på spanska.

Det vet man numera i Real Madrid.

Ty det var just ordet för skam, VERGÜENZA, vi tidigt denna match kunde läsa på en jättelik supporterbanderoll bakom Real-målvakten Cañizares.

Inte var skammen mindre någon timme senare, efter förödmjukande 0-3 mot Osasuna, och förlorad serieledning.

Kungliga Madrids första hemmaförlust i serien.

Det var ett Real Madrid som faktiskt blev mer utbuat, när man gick ut i paus med 0-2 i baken, än när man smet ut efter matchen med outplånliga 0-3 stämplat i sina ansikten.

Förklaringen är enkel: då hade stora delar av publiken redan lämnat Estadio Santiago Bernabéu i vredesmod eller i förtvivlan.

Madrid är visserligen ett lag fyllt av stjärnor, men den här kvällen var man ett lag utan mittenförsvar, utan bollvinnare på mittfältet och utan någon spets på anfallet, sedan Ronaldo tvingats halta av efter 26 minuter.

Att lagets farligaste och skott-villigaste spelare var de båda utmärkta ytterbackarna Michel Salgado och Roberto Carlos avslöjar en hel del elakt om mittfältare och forwards.

Helt okej

David Beckham var helt okej, det ska genast sägas, eftersom det här var en match där han skulle synas extra noga efter veckans uppståndelse med påstådda kärleksaffärer som bara verkar bli fler och fler och ett antal sex-sms som chockat världen.

Visserligen trillade han omkull ovanligt mycket - någon gång fick han frispark, de flesta gånger inte och visst skulle han ha haft en straff när Antonio López la sig som ryggsäck på honom - men Beckham kämpade i alla fall från första till sista minut. Han var som vanligt; varken sämre eller bättre.

Real Madrid har stora problem, David Beckham har privata problem, men Real Madrids problem är definitivt inte David Beckham.

Sen är det naturligtvis också så, att professionella engelska fotbollsspelare är vana vid att hängas ut av tabloidtidningarna, och då ska ni veta att i England är tabloid ett skällsord till skillnad mot Sverige, där det är en kvalitetsbeteckning.

"Välkommen till England"

I söndagstidningen Mail on Sunday berättar Sven-Göran Eriksson om sitt första möte med fenomenet (du minns väl affären...):

- Första gången jag såg något om mitt privatliv i engelsk press, kallade jag samman spelarna och sa: "Jag är ledsen att ni ska behöva läsa såna här saker om mej och mitt privatliv."

- Dom svarade: "Don´t worry! Var inte orolig! Välkommen till England!"

Beckham serverade även denna dag några underbara långpassningar, även skruvade, vilket påminner mej om den trevliga filmen härom året med Keira Knightley.

"Skruva den som Beckham" hette den på svenska. Originaltiteln löd "Bend it like Beckham", och en lustigkurre i min omgivning påstår nu, att uppföljaren just blivit klar: "Screw it like Beckham".

Frun på plats

Dock lär det vara vissa besvär med copyrighten; om den tillhör Posh eller någon annan.

Fru Victoria var förresten på plats på hedersläktaren med den åtminstone till att börja med gråtande sonen Brooklyn.

Allt naturligtvis för att försöka återskapa den nu skamfilade bilden av det lyckliga paret.

Efter cupförlusten mot Zaragoza, efter Champions League-smällen mot Monaco - på supporterbanderollen stod det: "Lika viktigt som resultatet är att förlora med heder! 6-4-04. Mónaco. Skam" - och efter den nu till Valencia förlorade serieledningen var det många bu-rop, och dessutom hånade hemmapubliken i slutminuterna sina spelare med ett "olé" varje gång Osasuna-spelarna passade till varann.

Men en spelare blev ändå flitigt applåderad, när han gick av i 75:e minuten: Valmiro Lopes Rocha Valdo, Osasunas nr 21 - Valdo.

1-0-målskytt och dessutom servitör till 3-0.

Valdo, som fyller 23 om två veckor, är nämligen bara utlånad till Osasuna.

Från Real Madrid.

Lasse Sandlin