Reals Madrids sköna lyft

Den tunga månaden över – seger i derbyt mot Atletico

FOTBOLL

Real Madrid är tillbaka efter en nattsvart månad. I går svarade laget för en heroisk insats när man, men en man mindre, besegrade Atletico Madrid med 2–1.

– Vi lyfte en börda från våra axlar, säger klubbdirektören Jorge Valdano.

Foto: PRESSENS BILD
EFTERLÄNGTAT JUBEL David Beckham och målskytten Ivan Helguera vet inte till sig av glädje sedan deras Real Madrid tagit ledningen med 2–1 i derbyt mot Atletico.

Att vara bäst när det gäller har inte varit Real Madrids melodi den här säsongen. Förlust i den spanska cupfinalen och kollapset mot Monaco i Champions League satt som två stora svarta fläck på den helvita Real-dräkten.

I går började stjärnorna lysa igen.

Carlos Queiroz mannar, som den senaste månaden ofta beskrivits som omotiverade divor, kämpade som aldrig förr. Ett chockat Atletico Madrid fick möta elva lejon och hamnade i underläge redan efter fem minuters spel. En magisk touch från Luis Figo frispelade Santiago Solari, som ur en snäv vinkel rullade in ledningsmålet. Atleticos målvakt Sergio Aragoneses var helt felplacerad och fick många arga blickar från sina medspelare.

Pavon utvisad

Reals elva krigare blev tio i inledningen av den andra halvleken. Mittbacken Pavon fick sitt andra gula kort och orsakade samtidigt en straff. Serben Veljko Paunovic var iskall från elvemeterspunkten och majoriteten av de 54 000 på Vicente Calderons läktare var i extas.

Men inte särskilt länge.

Med tolv minuter kvar pressade Ivan Helguera in segermålet efter en nick av David Beckham.

Att just tuffingen Helguera skulle avgöra den stökiga matchen (nio gula och ett rött kort) var symboliskt. Det var väldigt lite skönspel och väldigt mycket vilja på planen.

Gav självförtroende

Efter målet skapade Atletico flera vassa kvitteringslägen, utan att lyckas få in bollen bakom Iker Casillas.

– Segern ger oss bättre självförtroende och mycket motivation inför de kommande matcherna, säger tränaren Carlos Queiroz.

Tack vare de tre derbypoängen återtog Real Madrid serieledningen. Valencia, som är en poäng bakom i tabellen, möter Real Sociedad hemma på söndagen.

Fem omgångar återstår och allt är upplagt för en rysarspurt mellan de två storlagen.

Sportbladet tippar La Liga

Emir Osmanbegovic