Så hålls Maradona vid liv

Läkarna: De närmaste två dygnen är helt avgörande

FOTBOLL

Diego Maradonas tillstånd har förbättrats.

Men han kämpar fortfarande för sitt liv.

- Utgången är osäker men hans andning har blivit bättre, säger en av läkarna som vårdar fotbollslegendaren i Buenos Aires.

Foto: REUTERS
En av de sista bilderna, på fotbolls- legendaren, innan han blev medvetslös.

I söndags fördes Diego Maradona akut till sjukhus. Den före detta fotbollsstjärnan, som drabbats av hjärtmuskel-

inflammation och lunginflammation, har under de tre senaste dygnen vårdats i respirator. Han får även medicinering som håller igång hjärtat.

I går kväll hade Maradonas tillstånd förbättrats men läget var fortfarande kritiskt.

Hjärtat försvagat

- Vi måste vänta 48 timmar innan vi vet säkert hur det går för honom. Vi vill inte dra förhastade slutsatser, men vi har sett tecken på att han blir bättre och att han kan tillfriskna, säger en av läkarna, som vårdar Maradona, till den argentinska tidningen Clarín.

För fyra år sedan mättes fotbollslegendarens hjärtkapacitet. Då hade Maradona förlorat 62 procent, vilket innebär att hans hjärta motsvarar betydligt fler år än de 43 han levt. Maradonas tidigare missbruk av kokain, det höga blodtrycket och övervikten kan ha orsakat de allvarliga hjärtproblemen.

- Jag kan inte uttala mig om vad som påverkat hans hälsa. Det finns många olika anledningar till att man drabbas av detta. Hjärtsjukdomar, infektioner och yttre påverkan av alkohol och droger är några, säger Stellan Ström, hjärtspecialist vid S:t Görans sjukhus.

Viss optimism

Maradonas familj har tagit illa vid sig kring ryktena om en överdos och därför har läkarna varit mycket försiktiga med att lämna ut information.

Gårdagens medicinska utlåtande bringade litet hopp i fotbollslegendarens anhöriga och de hundratals fans som vakar utanför Clinic Suize Argentino, där Maradona vårdas.

- Den lilla förbättringen har gjort att vi känner en viss optimism över Diegos hälsa. Han mår bättre än i måndags och svarar på medicineringen. Det går åt rätt håll tack vare Gud, säger en talesman för Maradonas familj.

År 2000 var Maradona nära att dö av en överdos kokain. Nu kämpar han återigen för sitt liv.

Diego Maradona går sitt livs match och hela Argentina ber om att han ska segra, precis som i fotbolls-VM i Mexico 1986.

Maradonas öde ligger i "Guds hand" - igen.

Så fungerar respiratorn

Foto: Patrik Lindvall

Jessica Tjällman