Lo Scudetto är avgjord - på grund av Skammens derby

Kristina Kappelin: Milan framstår som oslagbart

FOTBOLL

I går kväll avgjordes "lo scudetto". Roma försatte sin chans att fortsätta slåss med Milan om ligaguldet.

Nej förresten. "Lo scudetto" avgjordes i det avbrutna derbyt. Inte av spelarna, utan av i tifosi.

Det låg i luften att det skulle sluta så här. Gårdagens match var ju reprisen av Skammens derby, som spelades för exakt en månad sedan.

Då fick i tifosi fotbollsförbundets ordförande att avbryta spelet med hjälp av hot och lögner. Allt på grund av ett förmodligen avsiktligt hopkokat rykte om att en ung supporter hade dödats av polisen.

Ingenting var sant, men matchen gick inte att rädda.

I går kväll gjorde Lazio och Roma ett nytt försök i ett derby som Rom liksom inte ville låtsas om. Den där spänningen som brukar få staden att vibrera inför hemmalagens gladiatorspel på Olympiastadion, har helt saknats. Rom verkade inställt på ett reservderby, snarare än ett reprisderby.

Och då är det kanske inte att undra på att det slutade med antiklimax för alla parter, trots en delvis spännande och engagerande match.

Uppseendeväckande bra, Milan

Men de som fortfarande hade vågat hoppas att Totti & co skulle kunna vinna årets liga, måste nu sälla sig till de håglösa tvivlarnas skara. Fotboll är visserligen en sport där det då och då inträffar mirakel. Men Milans kombination av fysisk form och psykisk motivation framstår som oslagbar.

Man undrar hur de gör där uppe i norr. Milans framfart den här säsongen är lika rekordartad som märklig.

Enligt italiensk press har klubben nyss avslutat en fysisk test som spelarna genomgår några gånger om året. Milans experter har mätt deras blodvärden, snabbhet, smidighet, motståndskraft, accelerationsförmåga och aerobiska kapacitet. Efter att ha spelat 50 matcher, ligger 90 procent av spelarna på sin bästa nivå någonsin. Medge att det är ganska uppseendeväckande.

Det här låter förstås bara som avundsjuka när det kommer från en "romanista". Roma har ju också spelat rekordfotboll den här säsongen. Men någonstans på vägen bröts förtrollningen. Roma förlorade vinnarrytmen efter juluppehållet och har egentligen varit i otakt sedan dess.

Totti förtjänar egentligen ett bättre öde än att fastna i den romerska myllan för evigt. Frågan är bara om han skulle spela lika bra någon annanstans. Totti är Roma och Roma är Totti, på gott och ont.

Det är någonting oemotståndligt i hur Totti liksom intar Olympiastadion, gör den till sin. Här är han hemma. Den enorma arenan är hans bakgård. Såg ni när han hoppade upp på ett av tv-fotografernas podier och tog över kameran, efter straffen?

Det måste vara första gången som en spelare firar ett mål på det sättet. Vad ska han hitta på härnäst?

Tottis målgest - riktad till publiken

Men gesten hade också symbolvärde. Totti riktade kameran mot de halvtomma läktarna som för att säga: var är ni nu när vi behöver er? Det var inte vi som gjorde det ordinarie derbyt till ett fiasko, det var ni. Jag gör min del av jobbet. Men vad gör ni?

Det är naturligtvis för enkelt att skylla Romas misslyckande helt på i tifosi. Men deras agerande är en av flera viktiga orsaker till att laget inte har klarat att hålla jämna steg med Milan den här säsongen.

En annan är klubbens allmänna instabilitet och det samma gäller för Lazio. Båda håller känsliga styrelsesammanträden i dag, båda står på ruinens brant ekonomiskt, bådas ägare misstänks för ekonomisk brottslighet. För inte så länge sedan trodde alla att Roma skulle säljas till ett gäng ryska rövarbaroner, men affären blev aldrig av. Fler av spelarna har inte sett till sin lön på månader. Inte Lazios heller.

Mot bakgrund av detta, är det starkt av Roma och Lazio att vara med i toppstriden.

Kristina Kappelin ([email protected])