Portos mirakel

Derleis iskalla straff sänkte Deportivo La Coruna

1 av 2 | Foto: ap
HJÄLTEN Molina i Deportivo La Corunas mål går åt rätt håll, men får inte tag på Derleis straff. 1-0 till bortalaget Porto som därmed är i final i Champions Leauge.
FOTBOLL

I fjol vann Porto Uefa-cupen. I år är klubben i final i Champions League.

- En oförglömlig kväll, säger matchhjälten Derlei efter bortasegern mot Deportivo La Coruna.

Det var inte många som trodde på Porto i går. Efter den mållösa matchen i Portugal krävdes det ett mindre mirakel för att Porto skulle lämna Riazor-arenan i Deportivo som vinnare. Deportivo La Coruna hade ju inte släppt in något mål på de sju senaste hemmamatcherna i Champions League och har bland annat krossat självaste Milan med 4-0 inför den fanatiska hemmapubliken.

Men det brydde sig inte Porto om.

Laget spelade respektlöst offensivt och isolerade Deportivos speluppläggare Juan Carlos Valerón för att säkra bakåt. Ett taktik som skulle visa sig bli väldigt lyckad.

"Vi spelade bra"

- Vi gjorde en fantastisk match och spelade väldigt bra redan från första minuten. Vi var det bättre laget och förtjänade segern, säger Portos tränare José Mourinho.

Avgörandet kom efter exakt en timmes spel. Brassen Deco, som kommer att spela EM för Portugal, fälldes i straffområdet och domaren Pierluigi Collina tvekade inte att blåsa för straff. En annan brasse, anfallaren Derlei, var iskall när han placerade bollen tätt intill den högra stolpen. Straffskytten gjorde sin första match från start efter ett fyra månaders långt skadeuppehåll.

- Det här är det bästa som hänt under min karriär, säger Derlei.

Andra finalen

1-0 till gästerna betydde att Deportivo var tvunget till att luckra upp Portos betongförsvar två gånger om för att avancera till final. Det gick inte.

Porto, som är redan klara portugisiska mästare, får nu spela sin andra raka final i de europeiska cuperna. I fjol vann man Uefa-cupen genom att finalbesegra Celtic med 3-2.

Därför är Porto i Champions Leauge-final:

Emir Osmanbegovic