Spelskandal i Italien

Flera serie A-matcher misstänks fixade av maffian

FOTBOLL

Sveriges EM-motståndare Italien skakas av en spelskandal.

Matcher i serie A misstänks ha varit uppgjorda.

Hela den senaste säsongen kan komma att ogiltigförklarats.

Nicola Ventola.

Den italienska fotbollen skakas av nyheterna om uppgjorda matcher. Italiensk polis slog i går till i en razzia mot tolv klubbar. En mängd dokument beslagtogs. Spelare misstänks för att i samarbete med den neapolitanska maffian, camorran, ha spelat uppgjorda matcher. Via spel på internet ska folk tjänat stora pengar på de riggade matcherna.

- Vi har inte vetat något, men nu kommer vi att agera, säger en talesman för det italienska fotbollförbundet, som tillsatt en egen utredning.

Flera misstänks

Klubbar i serie A, B och C misstänks vara inblandade. I värsta fall kan slutresultaten i samtliga av serierna den här säsongen komma att ogiltigförklaras.

De serie A-klubbar som misstänks är Reggina, Lecce, Siena och Chievo. Förre Inter-spelare Nicola Ventola, som är utlånad till Siena, är en av dem fem spelare i Siena som förhörs i samband med utredningen. Den leds av anti-maffiapolisen i Neapel som efter en lång tid av telefonavlyssning nu valt att slå till. Samtal ska ha visat att spelare känt till resultat före avspark. Bland annat misstänks 0-0-matchen mellan Siena och Lecce i mars ha varit uppgjord.

"Vill inte tro på det"

- Jag hoppas att allt det här inte är sant, jag vill inte tro att en spelare som Ventola gjort något sånt här, säger Sienas president Paolo De Luca till RAI.

13 personer har hittills delgivits brottsmisstanke. Nyheten, som kommer med bara en månad kvar till fotbolls-EM, chockar Italien.

I extrainsatta programmet "Truffa nel pallone", bedrägeri inom fotbollen", diskuterades den i natt. Man påminde om tidigare spelskandaler med spelare inblandade, som gamle storspelaren Paolo Rossi, och oron inför EM fanns där.

- Det räcker att få med med några få spelare för att få till något sånt här. Jag tror att detta bara är det första i en skandal med stora proportioner, som vi kommer att få genomleva under sommaren, säger Fabrizio Maffei, chef för RAI Sport.

Jennifer Wegerup