Jesus Gil har avlidit

FOTBOLL

Han var kontroversiell och speciell, älskad och avskydd.

I går avled Jesus Gil, Atletico Madrids legendariske ex-president.

Foto: AP
Jesus Gil.

Gil dog efter ha legat i koma sedan i söndags. 71-årige Gil fick då en stroke, i sitt hem i Toledo söder om Madrid. I går kväll meddelade läkare på intensivvårdsavdelningen på Clinica Cemtro att han avlidit.

- Han var en stor personlighet inom spansk fotboll, säger Florentino Perez, president för lokalkonkurrenten Real Madrid.

Jesus Gil var huvudägare i spanska Atletico Madrid och tidigare borgmästare i Marbella. Under 16 år var Gil också klubbens president. I maj för ett år sedan lämnade Gil presidentposten.

- Jag är trött på all kritik, sa han då.

Många kontroverser

Hans år i Atletico Madrid präglades av entusiasm och idéer men också av kontroverser och strider. Gil var inte den som höll tand för tunga och kritiserade ofta domare, spelare och andra ledare. Bland annat sa han en gång "vissa spelare förtjänar inte att leva" efter en förlust.

Den temperamentsfulle presidenten var inte direkt tålmodig och anställde genom åren 23 tränare. Bland dem fanns italienske stortränaren Arrigo Sacchi och argentinske Cesar Luis Menotti. Vissa tränare fick sparken innan de knappt hunnit börja.

Gil anklagades också för bedrägeri och har flera gånger i korta perioder suttit i fängelse.

1996 vann Atletico ligan och spanska cupen och Gil hyllades storligen. Men bara fyra år senare åkte man ner i andra divisionen och blev kvar där två säsonger.

Gil efterlämnar änkan Maria, en dotter och tre söner.

Jennifer Wegerup