I dag landar fotbollsvärmen

Thomas Tynander: Men det blåser kallt i Göteborg

FOTBOLL

GÖTEBORG

Det smattrar ilsket i flaggstängerna på Avenyn och någon större fotbollsvärme utanför Ullevi finns inte, kvällen före Uefa-cupfinalen.

Men stämningen flygs in i dag, i närmare 100 charterplan utspridda över hela södra Sverige.

Och de försvinner lika snabbt efter matchen.

Eftermiddagssolen på Avenyn är generös och tre spanska par med oranga halsdukar sprider fotbollsglädje. José Mardi tvingas på en babymössa i Valencias färger och alla garvar.

– Vaaalencia, Vaaalencia...

Sen drar de halsdukarna runt halsen och solen går ner och jag ser två fransmän i väldiga skägg snedda över gatan för att äta hamburgare. De skäller på varandra.

På stans bättre hotell äter Uefas VIP-gäster trevliga middagar.

Men det blåser snålt längs Göteborgs trottoarer.

Finns ingen fotbollsvärme alls, faktiskt.

Men Ullevi badar i strålkastarljus och där inne på gräset tränar Marseille eller om det är Valencia. Ljuset är en förvarning om festen som väntar, för fest blir det, både med sång och bengaliska eldar.

20 000 fotbollssupportrar från Marseille och Valencia landar i dag på flygplatser i Göteborg, Halmstad, Ängelholm och Malmö. Med dem kommer stämningen och den verkliga festen.

Efter finalen bussas de tillbaka i hundratals och när 20 000 människor ska hitta fram till rätt flygplan lär det bli en logistisk uppgift jag inte unnar någon arrangör.

Kanske är det också så illa att mer än tusen biljettägare i Valencia inte ens lyckas ta sig matchen, resebyråerna i Spanien lär ha haft problem med att fixa vettiga anslutningar.

Uefa-cupfinal låter mäktigt

Den spanska killen i barnmössan och de hungriga fransmännen i skägg var i alla fall en ovanlig syn i går kväll, bara uppskattningsvis ett hundratal supportrar hade anlänt. Istället dominerade gatubilden i skymningen av blåvita fans som följt IFK Göteborgs segermatch mot mästarna i Stockholm, via en storbildskärm på en och annan pub.

Uefa-cupfinal i Göteborg låter mäktigt och de blåvita supportrarna längs Avenyn för förstås tankarna till tidigare stormatcher. Jag minns också finalen i Champions League år 2000, då halva Stade de France i Paris var klätt i oranga färger och det var fest och förbrödring med segrande supportrar från Real Madrid. Den finns en avväpnande glädje i Valencias supportersvans som är lite imponerande, eftersom laget aldrig egentligen lyckats hela vägen i Europa.

Vore kul om den oranga barnmössan syns i segerjublet på Avenyn sent i natt. José och hans vänner lovade i alla fall att stanna lite extra.

Thomas Tynander