I dag hyllas Celtics Gud – Henke tar avsked

FOTBOLL

GLASGOW/GIMO

Landslaget fick börja ladda inför EM-äventyret utan Henrik Larsson. Glasgow betalar ”Henke” en miljon pund för en allra sista föreställning i Celtic-tröjan, dagens avskedsmatch mot Sevilla på Parkhead.

Foto: AP
SNART SLUT Henrik Larsson har haft sju oerhört framgångsrika år i Celtic och vunnit flera titlar, senast den skotska FA-cupen. Nu återstår bara en avskedsmatch mot Sevilla.

Innan EM-äventyret börjar för Henke ska det bli en sista fest. Han kommer till lägret i Gimo på onsdag efter en rätt hektisk avslutning.

När är han i full träning?

– Vi får se hur han mår på onsdag, då har han ju haft match både lördag och tisdag. Vi får se vad han mår bäst av fysiskt och mentalt, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Sverige möter Finland i Tammerfors på fredag kväll. Är Henke med där?

– Det vet vi inte ännu, säger Lagerbäck.

Henke har hyllats och firats i en månad, ”kungarnas kung” som Larsson kallas i Glasgow. Men efter sju år och 242 mål i Celtic-tröjan är det svårt att släppa taget om ”den populäraste skandinav som någonsin spelat i brittisk fotboll”, som The Observer uttrycker det.

Många tårar kommer rinna

– Det blir sorgligt, många tårar kommer att rinna här inne, säger Bernadette Dimery, en av de Celtic-anhängare som till och med på den träningsfria måndagen vakade utanför hemmaarenan Parkhead.

Henkes två mål i cupfinalen mot Dunfermline i helgen, Celtic-seger 3-1, fick också pressen att jaga nya superlativer.

”Inte av denna värld”, hurrar tabloiderna, med syftning på tränaren Martin O'Neills snett leende konstaterande:

– Vi måste kanske leta i andra galaxer för att hitta en ersättare.

TT