Här blir Porto galet

Mourinho har vunnit allt - och nu ska han ta över Chelsea

1 av 5 | Foto: REUTERS
mästardansen Porto är Europas bästa fotbollslag. Efter att finalen mot Monaco blåsts av började festen - som lär hålla på till EM startar i Portugal om 16 dagar.
FOTBOLL

Porto är bäst i Europa.

Och José Mourinho är världens hetaste tränarnamn.

- Mitt uppdrag här är slut. Det här var min sista match i Porto, sa Mourinho efter 3-0 mot Monaco i Champions League-finalen.

Därmed spädde Porto-tränaren ytterligare på de rykten som sedan en tid placerat honom i Chelsea, som ersättare till Claudio Ranieri, som hamnat i onåd hos ägaren Roman Abramovitj.

Mourinho kunde ha ett sämre förhandlingsläge. Sedan han tillträdde i januari 2002 har han lett Porto till seger i Champions League och Uefacupen samt två ligatitlar. Nu kan han välja och vraka vilket lag han ska ta hand om.

Snabbt marscherat av den före detta gymnastikläraren som fick sitt första egna lag för blott fyra år sedan (Uniao Leiria) och som kom in i fotbollen genom att vara tolk åt Bobby Robson under dennes tid i Sporting för tiotalet år sedan.

Sören Cratz-reaktion

Mourinhos reaktion efter matchen var närmast "Sören Cratz-lik". Borta var den spelevink som tumlade runt med spelarna i en hög på Old Trafford, nu mötte Porto-tränaren media och kamerorna med sammanbiten mun. Han närmast flydde från planen där spelarna firade.

- Jag är stolt över mig själv och jag är stolt över spelarna. Dom förtjänade det här. Vi var bäst den här dagen, sa Mourinho utan en tillstymmelse till segerleende.

Kanske skulle han lagt till att marginalerna var på Portos sida.

Monaco fick sin dirigent Ludovic Giuly skadad efter 20 minuter.

Vid första målet försökte Carlos Alberto spela vägg, fick tillbaka bollen från en Monaco-spelare och placerade bollen säkert i krysset.

Före 2-0-kontringen av Deco ville Monaco ha frispark mot Morientes.

Och vid sista målet träffade Derleis passning en försvarare och Alenitjev kom fri.

Inte ett enda avslut

Ändå kan inte Monaco skylla på otur. Laget som haft Champions Leagues frejdigaste offensiv hade inte ett enda avslut på mål.

Succémannen Rothen blev utraderad av planens bäste spelare Pedro Mendes och topparna Morientes och Prso kom ingenstans mot Portos prickfria försvar. De få lägen Monaco spelade sig fram till vinkades bort av två danska linjemän som inte var mogna uppgiften.

Med Portosegern stiger fotbollstemperaturen ytterligare i Portugal. Hemma-EM är bara 16 dagar borta.

- Nu kan folket i Portugal drömma om att lyckas i EM. Vi visade att man kan drömma - och nå ända fram, sa José Mourinho.

Björn Byström