Sportbladets Simon Bank: Han hade inte kunnat göra ett bättre val än Juventus

Foto: ALL OVER PRESS
HEJ DÅ HOLLAND Zlatan Ibrahimovic lämna Ajax för italienska Juventus.
FOTBOLL

ATEN

En skriklila Lamborghini Diablo bredsladdar in på Fiats parkering.

I sista sekunden:

- Ciao tutti, jag heter Zlatan.

En superhjälte har anlänt Turin. Han kunde inte gjort ett bättre val.

Foto: All over press
Zlatan Ibrahimovic lämnar Ajax för italienska Juventus.

Jag vet inte om Zlatan Ibrahimovic fortfarande drömmer om en lila Lamborghini, men jag vet att han gjorde det som liten.

Och jag vet att det är säsong för Zlatan-drömmar.

I natt blev Sveriges genom tiderna dyraste spelare (82,5 miljoner) Sveriges genom tiderna mest dyraste spelare (145 miljoner).

Jo, jag vet att man inte böjer superlativer - men Zlatan Ibrahimovic är klar för Juventus. Då får faktiskt språket bjuda till lite.

Ty detta, mina vänner, är stort.

För Zlatan Ibrahimovic, för svensk fotboll, faktiskt också för Juventus.

Det är ju så, jag skrev det redan i juni:

"Det finns få saker som Juventus älskar lika mycket som att vinna på fotbollsplanen. Men en sak får i alla fall Luciano Moggi, Juves lurige direttore sportivo, att plira med ögonen - och det är att stjäla spelare framför näsan på 'napolitanarna' i Roma".

Complimenti, Moggi - du har gjort det igen.

Får sin favoritspelare

Fabio Capello får sin favoritspelare, Moggi fnissar, Ibrahimovic får gå vidare och Ajax får pengar för en spelare som vuxit ur klubben.

Alla är nöjda.

Rätt klubb vann.

Själv konstaterar jag att jag är väldigt imponerad av Zlatan. Att skrika sig hes åt hans tekniska trollkonst är en sak, men Den Gyllene (Zlatan betyder ju det) har också lagt upp sin väg mot stjärnhimlen på ett extremt smart sätt.

Malmö BI, BK Flagg, FK Balkan, Malmö FF under Roland Andersson, trygga talangfabriken Ajax"

Smarta val, hela vägen.

Nästa steg var naturligtvis att gå hela vägen, till det förlovade landet Italien och till en av världens allra största klubbar.

Det fanns ett gäng alternativ, klubbar i klassen över Ajax, men av alla dessa klubbar skulle jag utan tvivel valt Juventus om jag vore Zlatan Ibrahimovic.

När Sportbladet avslöjade att affären var på gång skrev jag:

"Juventus är, precis som Ajax, en trygg klubb. Till skillnad från många andra storklubbar i Italien, Spanien eller den Romanska delen av London har ledningen empiriskt kommit fram till att spelare och ledare mår bäst om de slipper vakna varje morgon och undra om de ska gå till jobbet eller till sin avrättning.

Andra klubbar genomgår en big bang varje måndag. Juventus har byggt sitt universum en gång, och nöjer sig med att putsa på det lite då och då".

Revanschsugna Juve

Så är det fortfarande.

I Juve möts Zlatan nu av en revanschsugen klubb med en tränare som uppskattar honom mycket och kommer att ge honom chansen.

Han blir inte given i startelvan bara genom att ställa in sina 45:or i omklädningsrummet på Centro Sisport - men han är garanterad chansen. Det är inget snack om att han är bra nog och smart nog att kunna ta den.

Juve ser spännande ut i år, detta revanschens år. Jag har bara sett en av träningsmatcherna, den mot Paris Saint-Germain (1-0), och imponerades mest av läckre supertalangen Olivera. Olivera, 21, lär sköta det offensiva mittfältsspelet, Emerson det defensiva och Pavel Nedved allt.

Framåt kan man tänka sig en släpande Del Piero (som måste vara bättre i år än i fjol), bakom en superrörlig Trezeguet och Zlatan Ibrahimovic som kreativt fyrtorn.

Åh, så roligt.

Det är ju Juventus...

I fotboll finns inga garantier för någonting, men Zlatan och hans agent Mino Raiola har dukat det fint för sig.

Fast det där med Lamborghinin och bredsladden var bara en liknelse.

Om Zlatan gör så åker han ut direkt.

Det är ju Juventus, för guds skull. Henrik Larsson möter Celtic, Zlatan Ibrahimovic möter Ajax.

Vad har läromästaren Larsson sagt till sin elev i helgen egentligen? Zambrotta, Zalayeta, Zebina och Zlatan - zicken zuperelva Juventuz zkaffat! Och till sist: glöm nu inte att bjuda in van der Vaart till avslutningsmiddagen, Zlatan.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM