"Ajax sörjer inte Zlatan..."

Holländsk fotbollsexpert: Han var ett hot mot samman- hållningen

1 av 2 | Foto: SCANPIX
ÄLSKAD - OCH HATAD Zlatan Ibrahimovic väcker känslor. Hans fantastiska dribblingnummer hyllas, men lagkamraterna och främst stjärnan Rafael van der Vaart hade svårt för svensken. "Att två så viktiga spelare inte kommer överens utan bråkar hela tiden är inte bra för lagbygget", menar fotbollsjournalisten Ramon Min.
FOTBOLL

UTRECHT

"Zlatan ville i väg. Det fanns absolut inget som kunde stoppa honom."

Ajaxordföranden John Jaake var tämligen tydlig om Ibrahimovics övergång till den italienska storklubben Juventus.

Han säger säkert sanningen, men å andra sidan: Ajax gjorde inte mycket för att hindra Zlatan från att lämna klubben.

Märkligt?

Nej, om man ser till hur mycket pengar klubben fick vid övergången.

Ja, om man ser till att Zlatan var Amsterdamklubbens viktigaste spelare och främste målgörare.

Hans briljanta teknik, otroliga konster och viktiga mål har varit en njutning att se de här åren och dragit mycket folk till Amsterdam Arena. Men til syvende och sidst spelade det där ingen roll för Ajax.

De cashade inte bara in 16 miljoner euro - de blev också av med en spelare som mer och mer blivit ett hot mot sammanhållningen i laget.

Han var svår att hantera

Under sin tid i Ajax var Zlatan ofta brijant som fotbollsspelare. Han kunde vara enastående, men...bara om han själv ville. Och när han inte ville visade han sig vara mycket svår att hantera.

När han inte fick som han ville var han ett "pain in the ass" för resten av laget, för att inte tala om tränarstaben.

Hans dåliga uppförande på planen när han kände sig attackerad, hans verbala utbrott mot medspelare - en gång kallade han Victor Sikora och Tom Soetaers för "skitspelare" - och hans självcentrerade uppträdande under träningar, uppvärmningar och ibland till och med matcher var allt annat än ett välkommet inslag i Ajax teambuilding.

Och det faktum att Zlatan fortfarande inte har förmågan att tala ett ord holländska underlättade inte för honom...

Stjärnorna tålde inte varandra

Den här sommaren kom det också upp till ytan att Zlatan var på kollisionskurs med den populäre Ajaxikonen Rafael van der Vaart.

De två viktigaste spelarna i klubben, som av tränaren Ronald Koeman båda utsetts till lagets ledare i jakten på nya troféer, tålde alltså inte varandra.

Koeman försökte föra dem närmare varandra genom att sätta dem i samma hotellrum under en resa till en bortamatch men det fungerade inte alls. Bristen på ömsesidig respekt mellan Zlatan och Van der Vaart började bli katastrofal för den naturliga hierarkin i Ajaxlaget. Och det var till och med innan en "galen Zlatan" (enligt somliga Ajaxspelare) skadade Van der Vaart i vänskapsmatchen mellan Sverige och Holland den 18 augusti. Det var också före den mycket lakoniska reaktionen från Van der Vaart efter att Zlatan gjort ett världsklassmål mot NAC Breda den 22 augusti, troligen årets mål i Eredivisie...

Han kan säkert bli saknad

Nå, kommer det fotbollsälskande Holland att sakna Zlatan? Säkert.

Kommer Ajax att sörja? Kanske under en kort tid, men absolut inte på längre sikt. Ingen fotbollsspelare är större än den klubb han spelar för. Men med Zlatan vet man aldrig...

Jag är redan nyfiken på vad Alessandro Del Piero kommer att tänka om Zlatan om några månader.

Översättning: Johan Flinck

Ramon Min ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM