Van der Vaart: Alla visste att vi inte kom överens

FOTBOLL

Ajax är lättat över att Zlatan lämnat klubben.

Den senaste tiden har präglats av bråk mellan Zlatan och hans lagkamrater.

- Alla visste att vi inte kom så bra överens, säger Zlatans värste rival Rafael van der Vaart.

Zlatan Ibrahimovics år i Ajax präglades av briljanta uppvisningar på plan, men också uppslitande bråk utanför de kritade linjerna.

Båda aspekterna kulminerade de två sista veckorna i augusti: dels med Zlatans fantastiska solomål mot NAC Breda, dels med det infekterade bråket med lagkamraten Van der Vaart.

Enligt uppgifter på flera håll i holländsk media ska Zlatan till och med ha hotat Van der Vaart till livet i Ajax omklädningsrum:

- Klagar du på mig offentligt en gång till ska jag bryta nacken på dig, ska svensken ha sagt.

Skadade Van der Vaart

Tuppfäktningen mellan Ajax två största stjärnor har pågått länge men kom upp till ytan först i somras när Zlatan skadade Van der Vaart i landskampen på Råsunda och holländaren sedan vägrade jubla från läktaren över svenskens fantastiska mål i den efterföljande ligamatchen.

- Att två så viktiga spelare inte kommer överens utan bråkar hela tiden är inte bra för lagbygget. Folk i Ajax är lättade över att Zlatan inte är kvar längre, säger Ramon Min, fotbollsexpert på AD Sportwereld, Hollands största dagliga sporttidning.

Han får medhåll från Tiemen Vanderlaan på ansedda Voetbal International.

- Zlatan var på väg att bli ett internt problem. Det här är den bästa lösningen för alla.

"Zlatan skällde & gnällde"

Van der Vaart har uttalat sig diplomatiskt om Zlatans övergång:

- Alla visste att vi inte kom så bra överens. Men för den skull finns det ingen anledning att jubla nu. Jag ser på honom som fotbollsspelare och då är det inte bra för laget att vi tappar en striker i världsklass.

Det är inte bara Van der Vaart som reagerat på Zlatans uppförande i Ajax.

- Också landslagsbacken Johnny Heitinga hade problem med Zlatans beteende. Zlatan skällde och gnällde på sina lagkamrater både på träning och match. Han betedde sig som om han vore världens bäste spelare och hans lagkamrater inte kunde någonting om fotboll, och det stämmer ju inte riktigt, säger Vanderlaan.

Ramon Min talar om Zlatan som extraordinär - både som fotbollsspelare och individ.

- Om Zlatan inte tycker om dig - då finns det inget sätt att ändra på det. Detta sätter stor press på laget, och så var fallet i Ajax.

Holländska spelare: Han försökte skada oss

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM