"Ghod" tillbaka i Glasgow

”Vi saknar honom mycket men glömmer honom aldrig”

FOTBOLL

GLASGOW

Jesus återuppstod efter tre dagar.

Ghod kom tillbaka efter 141 dagar.

"HENRIK BACK IN GLASGOW" skrek de färska löpsedlarna utanför centralstationen tre timmar efter att Barcelona-truppen landat

Efter varje bolltouch på träningen jublade fansen.

- Vi saknar honom mycket men glömmer honom aldrig, säger Martin Allen, 44.

Foto: IAN STEWART
HENKE HETAST Henrik Larsson blev flitigt uppvaktad redan på flygplatsen i Glasgow. Reportrar ville ha kommentarer från svensken och fansen ville ha hans autograf.

John Gilmour svingar upp sonen Andrew, 9, på sina axlar för att han ska få en skymt av, och kanske lyckas vidröra, den rakade hjässan som sakta tar sig framåt på andra sidan avspärrningarna.

Henrik Larsson är tillbaka. Han har just avslutat sin första träning som motståndare på sitt älskade Celtic Park. Han eskorteras till bussen av fyra bastanta vakter som dragit vinstlotten av alla Glasgowborna denna dag. Det är ju de som kommer närmast Ghod.

Bär Barçatröjor

Det är en märklig syn: Celticfansen går inte runt i hemma- och bortaställ utan antingen i Celtics eller Barcelonas matchtröjor. Båda med "Larsson" och "nummer 7" på ryggen.

- Vi köpte dem i fjol när vi var nere och såg Barcelona-Celtic i Uefacupen i våras, berättar John Gilmour, som bär Barcelonas bortadräkt medan grabben Andrew huttrar i den kalla vinden i det ordinarie stället.

Detta var alltså mer än tre månader innan Henke blev klar för den katalanska storklubben.

- Det var ju snack om det redan då, vi visste att han helst av allt ville dit. Så vi tryckte dit "Larsson" och "7:an" också, säger pappa Gilmour.

Martin Allen, 44, var också med ner till Barcelona. Men i stället för en tröja med sig hem hade han färska sviter av en hjärtattack. 0-0-matchen blev för mycket för Martin.

Hyllades på träningen

Men nu sitter han med 200 andra Celticsupportrar på läktaren och ser när motståndaren Barcelona tränar.

Varje gång Henke Larsson rör bollen jublar han och alla andra på läktarsektionen.

- Han är Ghod.

Hur kommer ni att ta emot Larsson i morgon?

- Oh, vi kommer att sjunga hans namn så klart.

Precis som de gör här och nu när Larsson går av innerplanen på Celtic Park.

Henke har gjort det hundratals gånger, tittat upp mot Martin och hans vänner i Celticklacken och tackat dem. Denna gång tittar han bara rakt fram.

- Han har sitt hjärta i Celtic men måste göra sitt jobb, säger Martin, som för att trösta sig själv.

Hans son Kevin, 16, bär den allra hetaste av supporterprylar: matchtröjan som är till hälften i Barcelonas färger och till hälften Celtics.

Det är en tröja som väl speglar den schizofreni de flesta Celticfansen tillfälligt drabbats av dessa dagar. Martins kompis Marc Connelly, 27, säger som många andra:

- Jag vill att han ska lyckas i en större klubb och i morgon hoppas jag att han spelar och gör det bra, men inte att han gör mål på oss.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM