Konungens återkomst 2

Den ende som fått en liknande hyllning är Salming

FOTBOLL

AMSTERDAM-GLASGOW

Parkhead, sent i går kväll; ösregn, blåst, skottekyla rakt in i blodet.

Henrik Larsson ler, han har kommit hem till sitt rike – i kväll upplever han något ingen svensk tidigare upplevt.

Så huden knottrar sig.

Det har verkligen inte ett dugg med kylan att göra.

Foto: IAN STEWART
EN SAGA SOM SLÅR DET MESTA Nioårige Andrew Gilmour och hans pappa köpte Barcelonas dräkt redan förra året och supportern Danny Walsh har sytt ihop Celtics dräkt med Barcelonas. Allt för att hylla ”Kungarnas kung”, Henrik Larsson. ”Känslomässigt ska ni vara förberedda på en saga som slår det mesta: Sagan om konungens återkomst. Ni hör när Henrik Larsson har bollen.”, skriver Sportbladets Simon Bank inför kvällens match.

Frank Rijkaard ser oförskämt fräsch ut, både för att vara medelålders och rökare. Men Barças tränare luras när han får frågan om Henrik Larsson ska spela från start.

– Kanske, svarar han.

Som om det fanns några ”kanske”.

När Glasgow tog emot Barcelonas hela pärlband av världsstjärnor var det med ett utplånande, grått regn, och ett intresse som riktades mot en enda man.

Henrik Larsson.

King of Kings.

Ghod.

The Magnificent Seven.

Och så vidare.

Han spelar från start

Henke log sitt Mona Lisa-leende, lät det spricka lite för stort, och sa att han aldrig känt sig starkare. Deco, Giuly, Ronaldinho tassade förbi ut i bussen och Henke var tillbaka i ett rike där han varit kung i sju år. East End, Glasgow. Henriks rike.

Han kommer förstås att spela från start i kväll. Om inte Barças träningspass är en enda gigantisk mörkläggning väljer Rijkaard att spela med grabbarna i de gula västarna; Ronaldinho till vänster, Larsson som center och Giuly till höger.

Det finns historier som skriver sig själva, precis som det finns startelvor som tar ut sig själva, och det här är Henrik Larssons match och kväll. Om man bortser från alla taktiska hänsyn inser man att enda skälet att peta Larsson skulle vara att någon annan är ett väldigt mycket bättre alternativ. Så är det inte. Om man ser till det taktiska är det enkelt att konstatera att Henrik Larsson är en perfekt center i en bortamatch mot Celtic.

Även om ”the Bhoys” är ett sämre lag nu än för ett eller två år sedan så är de fortfarande ett av Europas tuffaste lag att möta borta.

Barça kan inte bjuda på något, och med lyxlirare som Deco och Ronaldinho i elvan är det bättre att använda en lysande tvåvägsspelare som Larsson än en renodlad striker som Eto’o.

Det finns inga kanske.

I kväll springer Barças nummer sju in på Parkhead, till hyllningar som ingen fotbollsspelande svensk upplevt på bortaplan. Någonsin. Den ende som fått en liknande hyllning är Börje Salming, när BJ återvände till Toronto med Tre Kronor.

Till den sista träningen släpptes hundratalet Celtic-fans in på arenan, och de jublade varje gång Henrik rörde bollen.

I dag är Glasgow en helt igenom schizofren värld.

När Larsson checkade in på Marriott, som gäst i sin egen stad, drack jag kaffe med mjölk på Argyle Street och pratade med Celtic-supportrar som var och en hade helt olika uppfattning om hur man skulle möta Hjälten.

Som vem som helst? Som en motståndare? Som en gud?

Jag vet inte när det senast hände att en tränare bad sina fans att inte hylla motståndarlagets forward precis hela matchen, men Martin O’Neill gjorde det i går.

Det blir en fantastisk match

Där har ni ett mått på vad Henrik Larsson gjorde i Glasgow under sju fenomenala år. Jag kommer inte på så många som gjort så mycket, så länge, för en och samma klubb. Maldini i Milan, Keane i Man U, Del Piero i Juventus, Raúl i Madrid? Jo, men hur svårt är det egentligen att vara lojal när man redan spelar i de bästa klubbar som finns?

Henke stannade kvar, när han kunde stuckit.

Vill ni veta vad Celtics folk tycker om det ska ni lyssna i kväll.

Det blir en fantastisk match, det räckte med att se på presskonferenserna i går för att inse det. Celtic representerades av Neil Lennon, ett stubbat rödhårigt litet monster med ett ansikte som bara en blind mor kan älska en stund då och då. Till Barças konferens kom Deco, ett filmande spelgeni med röda slingor i sitt svarta hår. Söt och mild som en liten monchichi.

Laget är snygg, starkt och snabbt

Årets Barça leder spanska ligan för första gången på nästan tre år. Laget är snyggt, starkt och snabbt nog för att vinna hela Champions League.

Celtic ska bara vara en fartbuckla på vägen.

Känslomässigt, däremot, ska ni vara förberedda på en saga som slår det mesta:

Sagan om konungens återkomst.

Ni hör när Henrik Larsson har bollen.

???

Det är allmän hemkomstvecka för svenska världsspelare, men jämför inte Zlatan Ibrahimovic med Henrik Larsson. Solen bröt fram i Amsterdam, det regnade inte, men tidningarna skriver bara om Ajax påstådda kris och knappt en rad om Zlatans succédebut.

Det är en publikfavorit som återvänder till Amsterdam Arena imorgon, och det är stort.

Men det är inte en gud, som i Glasgow.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM