— Jag är inte rädd för att bli utbuad

Zlatan om mötet med Ajaxfansen

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
känner sig hemma I går tränade Zlatan, Pavel Nedved och de andra stjärnorna i Juventus på Amsterdam Arena, Zlatans förra hemmaarena. I kväll möts lagen i Champions League.
FOTBOLL

GLASGOW

Henrik Larsson blev mottagen som "Ghod" i går på Celtic Park.

I kväll springer Zlatan ut på Amsterdam Arena för första gången som motståndare.

- Jag är inte rädd för att bli utbuad. Det vore synd om det hände men det kommer inte att påverka mitt spel, säger Zlatan.

Zlatan Ibrahimovics tre år i Ajax var framgångsrika, nyttiga - och stormiga.

Bara två veckor efter att han skrev på för Juventus har han nu återvänt till Ajax och Amsterdam för kvällens Champions League-premiär. Och han kommer inte att jubla om han gör mål i kväll.

- Jag kommer att behärska mig.

Vill ha förståelse

I en stor intervju i holländska magasinet Voetbal International berättar Zlatan om tiden i Ajax; om tränarna, fansen och lagkamraterna.

- Jag ser fram emot matchen. Jag hoppas Ajaxfansen förstår att jag kommer att göra mitt bästa för mitt nya lag. Jag vill visa fansen att jag lärt mig respektera dem och jag hoppas att det är ömsesidigt.

Ajaxfansen hade alltid ett motsägelsefullt förhållande till Zlatan - de visste att han var en av Europas bästa och hyllade honom när han spelade bra. Men samtidigt hade de svårt för hans ojämnhet, skador och förmågan att inte alltid spela för laget.

- Jag har börjat älska Ajax. Jag är inte rädd för att bli utbuad. Det vore synd om det hände men det kommer inte att påverka mitt spel, säger Zlatan.

Har respekt

Men respekten för fansen och sina gamla lagkamrater är stor. Zlatan varnar framför allt för sin bästa kompis i Ajax - brassen Maxwell.

- Vi måste se upp med honom, men också med Sonck och Anastasiou som är två duktiga anfallare.

Men det är inte bara nära polare han möter i kväll utan också Rafael van der Vaart; de båda superstjärnorna utmålades som bittra fiender om kungatronen i Ajax.

- Vi blev aldrig vänner, men vi var heller inte fiender. Det var synd att han inte trodde på mig när jag sa till honom att jag inte skadade honom medvetet (i vänskapslandskampen Sverige-Holland i augusti, red:s anm).

- Trots allt har jag stor respekt för Van der Vaart. Han är en skicklig fotbollsspelare och jag hoppas att han en dag får samma chans som jag och får gå till en stor klubb.

Zlatan hyllar Hollands förbundskapten Marco van Basten, som tidigare var i Ajax tränarstab.

- Marco har lärt mig att det viktigaste för en striker är att göra mål. Under mitt första år vile jag bara tricksa och dribbla.

Arga Ajax-fans

Ajaxfansen är fortfarande mycket besvikna på klubben för att de släppte Zlatan och därtill inte skaffade någon ersättare. Största skulden får den tekniske direktören Louis van Gaal.

Samme van Gaal som Zlatan hade en konflikt med i vintras.

- Han sa att jag måste jobba mer defensivt för laget, medan jag just hade ändrat mig till att försöka göra mer mål. Jag sa att att jag värderade Van Bastens råd högre än hans. Det gillade han inte kan jag säga.

När Zlatan sammanfattar sina tre år i Ajax säger han:

- Jag kom till Amsterdam som ett barn med hemlängtan, jag lämnade den som en man som vet vad som krävs för att nå toppen.

I kväll kommer mannen - myten - Zlatan tillbaka till Amsterdam Arena.

Så minns han de tre åren i Holland

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM