Roma — den moderna fotbollens mardröm

Kristina Kappelin: Ledningen har aldrig motarbetat våldet — tvärtom

FOTBOLL

Roma håller på att förvandlas till den moderna fotbollens mardröm.

Bilden av Anders Frisk som faller ner på knä efter att ha träffats i huvudet av en av klubbens supportrar, är bilden av en fotboll i dödsryckningar.

Roma håller på att förvandlas till den moderna fotbollens mardröm.

Bilden av Anders Frisk som faller ner på knä efter att ha träffats i huvudet av en av klubbens supportrar, är bilden av en fotboll i dödsryckningar.

Anders Frisk leds ut ur Olympiastadion med blodet forsande ur ett stort sår i pannan. Han har utsatts för en regelrätt attack av Romas så kallade ”ultras”, italienarnas ord för huliganer.

Orsaken till denna ”bestraffning” är att Frisk beslutat utvisa Romas nyförvärv, fransmannen Philippe Mexes, efter att Mexes till synes utan anledning

pucklat på sin motspelare Maris Verpakovskis.

Frisk gjorde rätt. Mexes uppträdande var osportsligt, omotiverat och brutalt. Precis lika osportsligt, omotiverat och brutalt som Romas ”tifosis” reaktion.

Inte första gången

Det är inte första gången. I våras fick derbyt mellan Roma och Lazio avbrytas efter att supportrarna spritt ut falska rykten om att en ung tifoso hade omkommit i slagsmål med polisen utanför stadion. Den avbrutna matchen följdes av vandalisering och kravaller.

Supportrarna uppför sig som maffiabossar. De utför handlingar som innehåller ett meddelande. Det är vi som bestämmer. Vi, i tifosi, kan påverka Romas öde precis hur vi vill.

Färska polisrapporter visar att nyfascistiska grupper har slagit rot i Romas ”tifoseria” och fiskar anhängare bland de mest utsatta supportrarna. ”Politiseringen” och förråandet av ”i tifosi” är inte typiskt för Roma. Det förekommer överallt.

Men konsekvenserna är särskilt farliga i Roma, eftersom ledningen aldrig har motarbetat de våldsamma tendenserna på ett övertygande sätt eller tagit avstånd från de mest våldsamma grupperingarna.

Tvärtom.

Romas ägare Franco Sensi har i flera år gått till stenhårt angrepp mot fotbollsdomarkåren och ständigt skyllt dåliga matchresultat på korrumperade eller inkompetenta domare.

Romas ledning har heller aldrig tagit i med hårdhandskarna mot spelare som uppträder ohyfsat på och utanför fotbollsarenan. Francesco Tottis berömda spottloska har inte på minsta sätt upprört Roma.

Fabio Capello gjorde vad han kunde för att hålla Antonio Cassano i schack. Men så fort Capello lämnade klubben, började Cassano falla ur ramen. I söndags utvisades han efter en aktion à la Mexes. I går stack en ursinnig Cassano från Romas träningsanläggning Trigoria, för att han inte var uppsatt att spela mot Dynamo Kiev.

Völler — en välmenande, osäker fångvaktare

På bilderna från träningen på Trigoria i går morse, ser Rudi Völler ut som en välmenande och lite osäker fångvaktare som försöker få ordning på ett gäng yrkesförbrytare.

- De två senaste veckorna har visat att det finns saker i den här klubben som måste förändras, sade Voeller i går som en direkt kommentar till Mexes uppförande på planen i går.

Man får känslan av myteri i omklädningsrummet. Pengarna är slut och därmed motivationen och disciplinen.

Slutledning nummer ett är därför att dåligt uppförande är smittsamt och fortplantar sig neråt. När det har nått botten, blir det svårt att kontrollera.

Slutledningen nummer två är att regler och ideal är grundläggande för att fotboll och all annan sport ska ha en chans att överleva.

Konsekvenserna av det som hände på Olympiastadion i går, är att Roma döms till att förlora sin match mot Dynamo Kiev och dessutom har ett hårt straff att vänta av UEFA. Det försämrar Romas vidare möjligheter både i Champions League och i ligan, vilket i sin tur ökar klubbens, spelarnas och supportrarnas problem och frustration.

Det gäller även för de tusentals fredliga, sportsliga, genuint fotbollsintresserade Roma-fans som rodnar av skam och gråter av sorg när det går som det gick på Olympiastadion i går kväll.

Och det är säkert inte sista gången.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM