"Det bara small till"

Frisk hemma igen efter fansens attack i Rom: Jag fick en chock

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Sökte lugnet Efter attacken på Roms Olympiastadion valde Anders Frisk i går att göra sig oanträffbar och vilade ut i stället ut i en sommarstuga. ”Men Anders mår bra efter omständigheterna”, säger svenske domarbasen Bosse Karlsson.
FOTBOLL

Det var dagen efter den blodiga attacken i Rom.

Domaren Anders Frisk valde att söka lugnet i en sommarstuga.

- Jag vill vara ifred, sa han till vänner.

Igår förmiddag landade Anders Frisk på Landvetter flygplats, sedan han tagit farväl av sina domarkollegor Jonas Eriksson, Kennet Pettersson och Peter Ekström.

De var alla lätt chockade. Ingen av dem kunde riktigt förstå att Anders Frisk som huvuddomare i en match i Champions League sårats svårt blodigt i huvudet av ett mynt som kastats från läktaren.

- Jag fick en chock, menade Frisk i går i ett skriftligt uttalande.

- Det bara small till i huvudet. Jag såg inte och vet inte vad det var för ett inkastat föremål som träffade mig. Jag kände bara att det gjorde väldigt ont. Sedan såg Peter att det började blöda och försökte skydda mitt ansikte. När vi väl kom ned i gången satte jag mig ned, kort tid därefter fick jag en chock och ramlade ihop.

- Det blödde kraftigt och jag gillar inte att se blod.

Matchen bröts

Redan på natten sammanställde det svenska domarteamet den domarrapport som nu skickats till Uefas disciplinkommitté, som väntas ta upp överfallet i ett möte på tisdag.

Frisk beslutade tillsammans med sina kollegor att bryta matchen mellan Roma och Dynamo Kiev och gästerna tilldömdes segern, vid ledningen 1-0.

Efter vård på Olympiastadion i Rom fördes den svenske domaren till ett sjukhus för två timmars vård, där han röntgades och såret limmades ihop.

Tog ledigt från jobbet

I går kom Anders Frisk hem till Mölndal, men valde tidigt att sätta sig i bilen och göra sig oanträffbar - utanför Göteborg.

- Anders förklarade att han behövde lugn och vila och valde därför att stänga av alla telefoner och åka ut till några bekantas sommarstuga. Han tog ledigt från jobbet på Folksam och har ju inget inplanerat i helgen, förklarar Jonas Eriksson.

- Det är många som jagat Anders efter det som hänt. Han hade otroligt många missade samtal på mobilen innan han stängde av den helt.

Domarbasen Bo Karlsson talade med Anders Frisk i går kväll och konstaterade att han fortfarande var omtumlad.

- Men Anders mår bra efter omständigheterna. Han behöver bara vara lite lugn, berättar Karlsson som haft regelbunden kontakt med Frisk ända sedan första samtalet från omklädningsrummet.

- Sånt här får ju inte hända, säger han.

Litar på Uefa

Sportbladet besökte i går Anders Frisk hem, men fick även där beskedet att han ber att få vara i fred. Han vill lägga attacken i Rom bakom sig.

- Jag vill inte kommentera händelsen på annat sätt än att säga att jag litar fullt ut på Uefa när det gäller utredande, beslut och konsekvenser av själva händelsen. Jag har också fullt förtroende för Uefa kring fortsatt säkerhet för funktionärer, spelare och publik när det gäller internationella fotbollsmatcher, menar Frisk.

Svenska Fotbollförbundets ordförande är upprörd och väntar sig stränga straff från Uefa:

Dömer igen på måndag?

- Böter är ett lindrigt straff i det här sammanhanget. I det här fallet måste det bli ett straff som svider (för Roma). Det finns en mycket viktig princip och det är att en domare får inte vidröras, säger Lars-Åke Lagrell som inte utesluter att Roma plockas bort från Champions League.

Om Anders Frisk dömer det allsvenska mötet mellan Malmö och Djurgården på måndag, som planerat, är ännu inte bestämt. Det återstår att se, enligt Bo Karlsson.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM