”Stockholm kan förvandlas till en krigszon”

Ökända Utrechthuliganer kommer till Uefacup-returen mot Djurgården

FOTBOLL

FC Utrechts huliganer är fruktade i Holland.

Nu planerar den våldsamma supportergruppen ”Utrecht Hooligans” att invadera Stockholm.

– Det här är inga snälla killar. Stockholm kan tyvärr förvandlas till en krigszon, säger en holländsk sportjournalist till Sportbladet.

Utrechts fans har skämt ut sig förr. I fjol startade de stora kravaller när polska Legia Warsawa var på besök i staden. Tjugotal personer skadades, varav flera allvarligt.

I samband med matchen mot Djurgården i Holland förra torsdagen attackerade de Djurgårdssupportrarna utanför en irländsk pub i centrala Utrecht.

Attackerade Dif:are

På sin hemsida beskriver ”Utrecht Hooligans” attacken in i minsta detalj och anser att den var mycket framgångsrik. Samtidigt misströstar man att ”polisen kom till svenskarnas undsättning”.

– Det finns fyra stora huligangrupper i Holland: Feyenoord, Ajax, Den Haag och Utrecht. De är allihopa i samma klass, riktiga galningar. Om Utrechts huliganer kommer till Sverige då har ni ett stort problem, säger en holländsk journalist som vill förbli anonym.

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer cirka två tusen Utrechtsupportrar till Stockholm för att se returmatchen mot Djurgården på torsdag. Detta trots att Utrecht i princip redan är klara för avancemang via 4–0 i första mötet.

”Riktiga huliganer”

Två till tre hundra av dessa klassas som ”kategori C-fans”, och är dokumenterat våldsamma.

– Kategori A är vanliga supportrar, B är supportar som strular ibland och i kategori C har vi riktiga huliganer, förklarar supporterpolisen Hans Löfdahl.

Löfdahl säger att polisen är medvetna om riskerna och att de kommer att vidta alla möjliga åtgärder för att förhindra bråk.

Frågan är om det räcker?

– Jag var själv nere i Utrecht och såg hur det såg ut. Det var strul där också. Gör de någonting här uppe så kommer vi att agera kraftigt i alla fall, säger Löfdahl.

Utrechts supporterledare Benton Boden förnekar inte att ett stort antal huliganer är på väg till Stockholm.

– De flesta av oss vanliga fans kommer dit för att ha kul och fira segern. Men det finns ett hundratal som inte kommer att springa iväg om det blir bråk, om du förstår vad jag menar. Jag vet att de svenska supportrarna vill ha hämnd för det som hände förra veckan, säger han till Sportbladet.

Emir Osmanbegovic