- En viktig avstängning

Frisk till Sportbladet: Nu vill jag lägga det här bakom mig

FOTBOLL

José Mourinho orsakade en "förgiftad atmosfär" mot domaren Anders Frisk, menar Uefa.

I går kom straffet:

120 000 kronor i böter och två matchers avstängning.

- Jag tror inte att Mourinho kommit med sina insinuationer om han förstått vilka allvarliga följder det fick för min familj, säger Anders Frisk till Sportbladet.

Anders Frisk.

Tränaren José Mourinhos verbala utfall mot svenske domaren Anders Frisk har upprört de ledande inom Uefa. I går höll de timslånga förhör med Chelsea angående de påhopp som i förlängningen fick Frisk att sluta som domare. Orsaken var att han och familjen känt sig hotade till livet.

En hel fotbollsvärld upprördes av Mourinhos agerande i Chelsea.

Efter gårdagens förhör meddelade Uefa domen:

Chelsea tvingas böta 440 000 kronor.

José Mourinho måste själv böta 120 000 kronor.

Mourinho stängs av i de två kvartsfinalerna i Champions League mot Bayern München, den 6 och 12 april. Det innebär att han bara får följa stormatcherna från läktaren - utan kontakt med laget.

"En förgiftad atmosfär"

Uefa anser attJosé Mourinho och hans ledarstab orsakat "en förgiftad och negativ atmosfär", efter det möte med Barcelona som skulle bli Anders Frisk sista match som domare.

Sportbladet var i går kväll i kontakt med Anders Fisk i Mölndal och han valde att inte ha några personliga synpunkter på domen:

- Jag säger som jag sagt tidigare. Jag har aldrig tidigare haft några kommentarer om utslag från Uefas disciplinkommitté och tänker inte ha det nu heller, sa Frisk och fortsatte:.

- Men jag kan säga så här"jag är säker på att mister Mourinho aldrig hade kommit med sina insinuationer och anklagelser om han på förhand hade förstått vilka allvarliga konsekvenser det fick för mig och min familj.

Nu vill Anders Frisk sätta punkt för sin inblandning i efterspelet till José Mourinhos agerande.

- I en sista kommentar för att sen lämna allt det här bakom mig vill jag poängtera att det är viktigt både för mig och fotbollen att alla nu fokuserar på spelet.

Uefa vill inte heller förlänga processen genom att lämna ytterligare kommentarer till domen.

Inte heller Lennart Johansson tänker ge några kommentarer.

- Det får jag inte, säger han till Sportbladet.

"En viktig avstängning"

Lars-Åke Björck som är vice ordförande i Uefas domarkommitté ligger också lågt:

- Jag har inga kommentarer till själva domen. Men från domarnas sida har det viktigaste varit att man tog upp fallet och fattade ett beslut, så vi får slut på sånt här.

Svenske domarbasen Bosse Karlsson säger till TT:

- Avstängningen är viktig. Det är bra att det inte bara blev böter.

Chelsea har nu tre dagar på sig att överklaga domen. Men de väljer att avstå och därmed respektera beslutet, enligt klubbledningen.

Domen mot Chelsea

Läs mer:

Johan Flinck, Thomas Tynander