I bästa fall är det en tydlig markering från Uefa...

Simon Bank: …men den viktigaste frågan är: Vad händer nu?

FOTBOLL

Uefa-José Mourinho 2-0.

Eller, möjligen, 0-0.

Uefa:s dom mot Chelsea i går gav fler frågor än svar, och den viktigaste frågan nuddade man inte ens.

Ty den viktigaste frågan lyder:

Vad händer nu?

José Mourinho, en man med en årslön på 55 miljoner kronor, får böta 120000 till Uefa. Efter att ha konsulterat min senaste deklaration räknar jag ut att det är lika kännbart som om jag skulle få böta en dryg tusenlapp.

Hårda bud, José.

Värre kan det vara med den där avstängningen. När Mourinho coachade Porto stängdes han av i Uefacup-semin mot Lazio, vilket gjorde honom något så bottenlöst ledsen.

- Det fick mig att gråta, det var en känsla jag aldrig vill uppleva igen, sa han.

Nu blir det två matcher.

Hårda bud, José.

En väntad dom

Domen var naturligtvis väntad, en eller ett par matchers avstängning är ingen katastrof för Chelsea, samtidigt som det är en markering från Uefas sida. Med tanke på hur stenhårt förbundets representanter dömt ut Mourinho - "fotbollens fiende" - var disciplinnämnden piskad att agera.

I stort tycker jag att domen känns sund. Man ska inte få driva ett psykkrig med billiga domarattacker som vapen. Man ska inte heller - om det nu är det Chelsea gjort - få kasta lögner omkring sig för att få en motståndare ur balans.

Gör man det ska man straffas. José Mourinho förtjänar sin avstängning.

Men så länge som Uefa lämnar den viktigaste frågan obesvarad så tänker jag inte dansa lambada med Lars-Christer, Lennart et concortes.

För vad händer nu?

Blir fallet Chelsea den måttstock som fotbollens funktionärer ska dömas efter framöver? Kommer tränare som ihärdigt kritiserar domare eller använder psykisk krigföring att straffas, även om det inte leder till mordhot och elitdomares avsked till sporten? Och vad händer med de andra brotten? Rasism på planen? Provokationer mot publiken?

Om domen mot Mourinho visar att Uefa tänker följa en hård linje framöver, att de menar allvar med att skydda domarna och fotbollens värden, så är det utmärkt. Det finns inga skäl att acceptera att en Wayne Rooney skriker sig hes i ett domaransikte en hel halvlek, eller att en Claudio Ranieri uttalar förståelse för våldsdåd mot en domare.

Men än vet vi inte vad Uefa vill.

Det vet inte ens Chelsea.

Precis som oss vanliga dödliga får de vänta på ett Uefa-utlåtande som förklarar exakt vad det är de straffas för. Moraliskt spelar det ingen roll, jag känner inte ett spår av medlidande för den gråtande José på läktaren. Han har burit sig illa åt, och förtjänar sin vip-plats. Men formuleringen av domen kan bli ett prejudikat för framtiden.

Chelsea klarar sig

I bästa fall är det en tydlig markering, och åtminstone en halv seger för Anders Frisk och hans kollegor.

I värsta fall är det bara ett löst skott för att tämja en rasande opinion.

Chelsea klarar sig, förstås, oavsett vilket. Även om Mourinho knappast ror iland sitt Lazio-trick (då han coachade genom sms, bland annat med meddelandet "Säg till Deco att jag är förbannad!") en gång till så lär hans avstängning påverka laget ytterst marginellt.

Vad den betyder för fotbolls-Europa är däremot mer osäkert. Var det början på en ny väg - eller bara en enkel utväg?

I dag får vi veta lite mer.

Tills dess kan ni roa er med att tänka på att Chelsea fick böta 440000 kronor. I förhållande till Roman Abramovitjs årsinkomst (dryga sju miljarder 2003, enligt Sunday Times) är det lika kännbart som om jag skulle få böta trettio spänn.

Hårda bud, Roman?

Läs mer:

Simon Bank