I dag ska Zlatan bjuda Liverpool på nya klassiska finter

1 av 6
nytt garv i dag? I dag ställs Zlatan på nytt mot Liverpoolbackar - som inte glömt svenskens klassiska fint.
FOTBOLL

2001 gick försvaret och köpte korv när han dribblade.

Nu fruktar Liverpool mötet med Zlatan Ibrahimovic.

- Jag måste markera Zlatan mycket bättre, säger Sami Hyypiä.

Tragedin på Heyselstadion för 20 år sedan präglar förhandssnacket när Liverpool och Juventus i kväll spelar kvartsfinal i Champions League.

Det är första gången de möts efter de fruktansvärda scenerna som utspelades i Europacupfinalen den 29 maj 1985 då Liverpool- och Juventus-fans drabbade samman och 39 människor fick sätta livet till.

Det är också första gången Liverpool ställs mot Zlatan Ibrahimovic sedan den 28 juli 2001.

Det var då en tonåring från Rosengård, i sin andra match för Ajax, snurrade upp Liverpools Stephane Henchoz på Amsterdam Arenas läktare.

Klassisk citat

Eller om det var till korvkiosken:

- Först gick jag till vänster, det gjorde han också. Sen gick jag till höger, det gjorde han också. Sen gick jag till vänster igen, och då gick han och köpte korv, sa Zlatan efteråt.

Artisten Zlatan hade presenterat sig på den internationella scenen med en klassisk fint och ett klassiskt citat (som senare blev reklamfilm)

- Zlatan säger det han har lust till och vågar vara sig själv hela tiden, säger Liverpools norrman John Arne Riise till Nettavisen.no inför kvällens match.

Norrmannen Riise är ett Zlatan-fan:

- Det ska bli kul att möta honom. Han är bra. Jag måste erkänna att jag beundrar honom lite.

"Känner Zlatan väl"

Finländaren Sami Hyypiä var med i Amsterdam för fyra år sedan när backkollegan Henchoz blev korvgubbe.

I fjol i landskampen i Tammerfors var det Hyypiäs tur:

- Jag känner Zlatan väl och jag måste markera honom mycket bättre än när vi mötte honom med landslaget i Tammerfors förra året, säger Hyypiä till Is Veikkaaja.

"Mästerliga spelare"

Liverpoolanfallaren och EM-skyttekungen Milan Baros fruktar också svensken:

- Jag har aldrig spelat mot ett italienskt lag. Jag är nöjd över att spela mot Pavel, men också mästarspelare som Del Piero och Ibrahimovic.

Just Alessandro Del Piero var elva år när Heyselkatastrofen inträffade.

- Jag var med min familj hos en kompis för att se matchen på tv. När det började urarta skickade min far ut oss barn i trädgården för att spela fotboll. Han förstod av det han såg på tv:n att det inte var bra för oss att titta på, säger Del Piero.

Minnet av tragedin kommer att högtidlighållas på olika sätt på Anfield.

Bland annat kommer Juventus fans bära armbindlar med de båda klubbarnas färger och med inskriptionen "vänskap" på både engelska och italienska.

”Först gick jag till vänster, det gjorde han också. Sen gick jag till höger, det gjorde han också. Sen gick jag till vänster igen, och då gick han och köpte korv...”